Салерно

03.06.2013
Салерно

Италианският курортен град Салерно (Salerno) се намира в едноименната провинция в област Кампания, Южна Италия. Той е прочут със своето древно минало, както и с това, че е бил град и княжество. В него има множество архитектурни забележителности и културни прояви, които заедно с прекрасните морски пейзажи, които предлага, превръщат летният град в една от най-търсените туристически дестинации в района.

Не е ясно кога точно възниква Салерно, но сведения за него има още от 197 г. пр. н. е. Основан е от етруските, а през 2 в. става римска колония. Тъй като е пристанищен град, търговията в него бързо се развива, което му носи големи печалби. Особено голям разцвет постига през 9 в., когато през 849 г.

Херцогство Беневенто се разпада и се разделя на три части- Беневенто, Салерно и Капуа. Лонгобардите създават Княжество Салерно, което съществува до 1078 г. През този период се създава и медицинската школа, която става известна в цяла Италия, но по времето на Наполеон е закрита.

Днес този типичен южноиталиански град е превъзходно място, в което да прекарате незабравими мигове. Разположен на брега на невероятно синьото Средиземно море, той предлага изключително красиви и живописни местенца, реещи се сред маслиновите и лимонените дръвчета, израсли по градинските му склонове. Няма голяма плажна ивица, но за сметка на това тя е изключително примамлива със своите зелени палми, красящи плажната алея.

Повечето забележителности се намират в Стария град, който датира още от римско време. По малките начупени улички се намират много средновековни постройки, които радват окото на ценителите на естетиката. В градините на частните къщи също се виждат красиви лимонови дръвчета и не е изненадващо, че една от най-разпространените напитки тук е ледено студения ликьор лимончело.

Най-голямата забележителност в Салерно безспорно е величествената катедрала, която е построена през 11 в. и е осветена от папа Грегор Седми. След неговата смърт, той е погребан в нея и много хора идват да му отдадат почитта си.

Салерно, Италия

Катедралата е реставрирана наскоро и блести с цялата си прелест в своя готически вид. На отделни места личи първоначалния й нормански стил. Зад великолепна бронзова врата се намират и мощите на апостол Матей, заради което катедралата се е превърнала в поклонническо място.

Ако сте почитатели на нощния живота за Вас е предназначена улица Via Roma, на която са отворили врати много ресторанти, барове, всякакви нощни заведения и дискотеки. Когато нощната глъчка спре, улицата се разчиства, за да се проведе редовния пазар на открито, на който можете да намерите всякакви плодове и зеленчуци, както и месо. Сутрин се провежда редовно пазар, на който може да се купят плодове и риба.

Сред най-красивите зелени площи в Салерно е градината на Минерва, която е подходящо място за хората, желаещи да се разходят из зелените добре организирани тревни площи, които сякаш вдъхват желание за живот даже и у най-мрачно настроените.

Салерно е известна шопинг дестинация в Италия, тъй като на улица Merchant Street, можете да намерите абсолютно всичко: дрехи и обувки, вино, сладкиши, различни видове сирене, кожени изделия и много други. Ако искате да купите сувенири и дребни подаръци за вашите близки, посетете търговския център Orio Center. Специализирани магазинчета за подаръци има в близост до катедралата, а ако сте чули вече за хубавите кожени изделия, с които Италия се гордее, отидете в Bottega Bossa по Via Duomo.

Салерно е лесно достъпна туристическа дестинация, тъй като се намира на около 80 км. от Неапол. В близост до него се намира и Виетри сул Маре, също красив италиански курортен град, до който можете да отскочите, тъй като има редовни автобуси до него.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати