Сасари

19.07.2013
Сасари

Италианският град Сасари (Sassari), който на местният диалект е известен и като Татари, е вторият по големина град на остров Сардиния. Той е населяван от около 132 000 души и за разлика от столицата на острова, която е разположена на брега на морето, се намира на около 30 км. навътре. Макар да няма красиви плажове той е сред предпочитаните туристически места на острова, тъй като има особен автентичен чар.

Отличава се с невероятно добрата си кухня, древната крепостна стена, красивия централен площад, множество руини от римски времена, красиви дворци и няколко по-модерни постройки. Той е доста спокойно и симпатично италианско градче, което ще ви очарова със странния диалект, на който говори населението и със странните традиции, запазили се векове.

Сасари е основан през ранното Средновековие от римляните, но териториите около града са обитавани още през неолита от различни племена. Няма точна дата за основаването на града, но се знае, че около 9-10 в.в района на пристанището на провинция Сасари се заселват римляни, които основават своите градове. Те са оставили много исторически забележителности от своето съществуване, част от които могат да бъдат видени и днес.

Днес Сасари е модерен град, който може да покаже на своите посетители много забележителности, защото е един от най-старите градове на острова. Гордее се със своята култура, архитектура и изкуство.

В Сасари събота е ден за пазар и тогава улиците се препълват с наизлезлите с торби местни жители. Голяма част от тях сядат на по приказка в многобройните кафенета и заведения и тогава градът сякаш се пробужда за нов живот. Тук заради големите горещини сиестата стриктно се спазва и през седмицата по обед не може да се види почти никой по улиците.

Интересна е сградата на университета, който е основан през далечната 1558 г. от Алесио Фонтана, виден гражданин на града. Първоначално е бил управляван от йезуитите и днес в него учат около 18 000 студенти, които са обучавани от около 700 преподаватели.

Град Сасари

Целият град е препълнен със забележителности, така че е най-добре да се разходите пеша из стария му център. Ето само някои от основните атракции, които задължително трябва да разгледате:

- Археологическият обект Monte d'Accoddi, на който е разположена древна стъпаловидна пирамида

- Централният площад, на който има издигнат красив паметник на любимия крал Виторио Емануеле, който е засукал мустак

- Сградата на енорията "Света Урсула", изградена в съвсем съвременен стил според Пасторските указания за строеж на нови църкви от 1993 г. Направена е от Алесандро Марколонджо и неговият екип. Комплексът се състои от църковна сграда, около която са разположени няколко църковни предверия, вътрешен двор и спортен център. Уникален е покривът на църквата, който има формата на пресечен конус.

- Катедралата, посветена на Св. Николас, която е построена през 13 в., но през 15 в. е уголемена. Тя е в готически стил.

- Крепостните стени от 13 в., които някога са имали 36 кули, но днес са останали само 6 от тях.

- Старата чешма-шадраван, която е свързана с много градски легенди. Навремето на нея са идвали момите да перат и да пеят

Можете да посетите града през цялата година, но летните месеци могат да бъдат доста горещи.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати