Латина

06.06.2013

Красивият италиански град Латина (Latina) е разположен между Рим и Неапол в западната част на страната. Той е столица на едноименната провинция, но със своето население от около 120 000 души е вторият по големина в административния център Лацио, предхождан само от Рим. Това е съвсем нов и съвременен град, основан от Бенито Мусолини.

Въпреки своята кратка история той е чудесно място за бягство от големите и шумни градове. Макар и не малък той е предпочитано място за почивка от хората, искащи хем да могат да си починат и хем да не скучаят.

Град Латина

Латина е основан от Бенито Мусолини през 1932 г. Векове наред мястото, което заема днешния град е било мочурливо тресавище. По заповед на Мусолини то е пресушено и почвите стават изключително плодородни за отглеждане на различни култури - нещо, което се прави и днес.

Първоначално градът е кръстен Литорио, но след Втората Световна война е прекръстен на Латина. За красивия му облик са се погрижили едни от най-добрите архитекти и инженери на своето време, по-известни от които са Анджиоло Мацони, Марсело Пиацентини и Джулио Камбелоти. В града се преместват имигранти предимно от Фриули и Венето, които донасят със себе си типичният северно италиански говор.

Днес Латина е важен индустриален център, в който са добре развити фармацията и промишленото производство. Градът има и изключително добро развитие в сферата на услугите.

Градът е заобиколен от прекрасна природа, допълвана от тюркоазено синьото на Средиземно море. В околностите на града се намират множество красиви плажове и девствени кътчета, които придават неподправен чар на града.

Можете да се разходите из зашеметяващите пещери, намиращи се недалеч от града или да поплувате в морето, а после да се излегнете под чадър на някой от многобройните плажове.

Освен на спокойна почивка можете да се отдадете и на културно опознаване на Италия. Тук се намира Музеят на модерното изкуство, в който ще се запознаете със съвременните творби на много местни и международни художници.

Разходете се из улиците на града, който е един от малкото с толкова съвременна архитектура в Италия. Всичко изглежда лъснато и подредено, улиците са широки, а сградите представителни.

Като посетител на града непременно пробвайте местната кухня. Повечето салати и предястия се приготвят с добавяне на моцарела или рикота. Голям специалитет е пицата с октопод и калмарите в пергамент. Към всичко това добавете и чаша вино, което идва директно от отглежданите тук лозя и има превъзходни качества.

Можете да посетите Латина по всяко време на годината. Той ще ви предложи най-разнообразни варианти за настаняване, а красивият му център със сигурност няма да Ви разочарова.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати