Брамптън

24.07.2013

Канадският град Брамптън (Brampton), известен и като Градът на цветята, се намира в Южен Онтарио. Със своето население от нас 525 000 души, той е деветият по големина град в Канада. С право се гордее с красивата си природа и многото архитектурни забележителности и атракции, които може да предложи на своите гости и туристи.

Не е ясно точно кога идват тук първите колонизатори, но някога е имало само едно заведение, собственост на Уилям Бъфи, до което е трябвало да се пътува доста, тъй като се намирало на голямо разстояние от съседните села и градове. По-късно започва да се организира пазар, на който освен традиционните хранителни продукти се продават и дрехи, обувки, животни и всичко останало. Постепенно около него започват да се заселват хора, а след отварянето на първият цветарски разсадник започва да се оформя цяло селище, което получава статут на село през 1853 г.

Брамптън

Цветарският разсадник е собственост на Едуард Дейл, който се превръща в най-големият работодател в района. Той се занимава с отглеждането на най-различни цветя, които после продава на околните градове. Бизнесът му се оказва изключително печеливш и скоро след него и други предприемачи започват да се занимават с цветарство. Оттук идва и името на града, който започва да се нарича Градът на цветята. През 1873 г. Брамптън вече е обявен за град, като името му идва от едноименния град в Англия.

Въпреки че днес в Брамптън най развитите икономически сектори са в сферата на производството, търговията на дребно, информационните технологии, науката и услугите, той остава известен като Градът на цветята. За това свидетелстват и многобройните фестивали и празници, посветени на розите, на нарцисите и на всякакви видове цветя.

За символ на Брамптън се смята Театъра на Розите - културен обект с цел привличане на туристи. Въпреки че по време на строежа му и малко след това много критици смятат идеята за абсурдна, проектът бързо възвръща инвестициите си. Само през първата година той е посетен от над 100 000 души.

Около него започва да се изгражда инфраструктурата и много офиси на големи фирми и магазини са се разположили в непосредствена близост до Театъра на Розите. Освен самата сграда и интериора й, впечатление прави и красивият фонтан пред нея.

За да не сметнете жителите на Брамтън за неуки, ще се изненадате, че градът разполага с 6 библиотеки, като само в една от тях има регистрирани около 80 000 души.

Брамтън е изключително гостоприемно място за любителите на природата. Около него има разположени няколко езера, а парковете в рамките на града и в околностите му са безброй. За да спазва своето прозвище като Град на Цветята, те не само че са организирани и поддържани много добре, но освен тревните площи има и много цветни насаждения от най-различни цветя, които му придават вид на пъстър килим. Сред най-посещаемите паркове са Чингуакоси парк и Хай Парк.

Сред туристическите забележителности в града няма как да не се спомене историческата къща-музей Bovaird, в която можете да разгледате уникалния дизайн на мебели от края на 19 и началото на 20 в. В нея редовно се провеждат различни културни мероприятия, на които ако имате късмет можете и Вие да присъствате.

Можете да посетите и един от основните центрове за провеждане на различни изложби и презентации, който се каза Каунти. Сградата датира от 1867 г. и за известно време през втората половина на 20 в. е използвана за затвор.

Най-подходящото време за посещение на Брамптън са летните месеци, тъй като времето е най-приятно за разглеждане на туристически му забележителности и за разходки из многобройните му паркове и градини.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати