Търгу Муреш

22.05.2013

Търгу Муреш (Targu Mures) е румънски град с население от над 130 000 души. Градът се намира в окръг Муреш, на който е административен център.

Името на град Търгу Муреш означава в превод пазара на Муреш. Населението в града е смесено - тук живеят както румънци, така и унгарци. Мястото, където днес се намира град Търгу Муреш, е било обитавано от хора още от праисторически времена. Но едни от първите писмени свидетелства за град на това място са от четиринадесети век.

Тургу Муреш, кметство

Преди новата ера в района, в който днес се намира Търгу Муреш, е имало римски град, известен под името Новум Форум Сикулорум (Novum Forum Siculorum). След това градът е известен с името Агрополис (Agropolis). През седемнадесети век градът получава името Маросвасархели (Marosvаsаrhely), което е от унгарски произход. Между Първата и Втората световна война градът става известен като Търгу Муреш.

Още през тринадесети век градът става известен с красивите си готически църкви. В началото на петнадесети век той получава правото да провежда големи панаири, което се отразява добре на развитието на икономиката на града. В края на петнадесети век градът става известен и като любимо място на унгарските монарси.

По това време е построена мощна крепост, която се издига във формата на петоъгълник. Градът е един от най-проспериращите в Трансилвания по това време. В началото на седемнадесети век след обсада крепостта е разрушена почти до основи. Крепостта се изгражда на ново след половин век. Малко след това обаче след нашествие от османски войски крепостта и градът са изпепелени.

Въпреки това градът започва да се възстановява, но в началото на осемнадесети век населението му е покосено от епидемия от чума. Епидемиите се повтарят на няколко пъти до четиридесетте години на осемнадесети век. Но в средата на века, когато градът става известен като седалище на съда на Трансилвания, това води до внезапен разцвет на икономиката му. Населението на града по това време рязко се увеличава.

След Първата световна война, когато градът става част от Румъния, в него са унищожени много ценни исторически паметници и монументи, свързани с историята на Унгария. През петдесетте години на двадесети век градът става част от унгарската автономна провинция Муреш.

През деветдесетте години, след падането на комунистическия режим в Румъния, в града се разиграват етнически сблъсъци, породени от нетърпимостта на унгарци и румънци, които живеят в Търгу Муреш.

В Търгу Муреш може да се види старинната крепост, която някога е служела като защита за целия град. За туристите е интересна крепостната църква, която е една от най-старите сгради в града и е най-старият храм на територията на Търгу Муреш. Тя е построена през тринадесети век, а след това е разрушена и отново построена през петнадесети век.

Интересна за туристите е и старата сграда на кметството на града, която днес изпълнява функцията на седалище на съвета на Търгу Муреш.

В града може да се види библиотеката-музей Телеки Боляй (Teleki-Bolyai), която съдържа ценни книги от различни исторически епохи. Сградата на библиотеката е построена в началото на деветнадесети век и в нея се съхраняват стотици хиляди книги.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати