Ойпен

02.10.2013
Ойпен

Белгийският град Ойпен (Eupen), който е известен и като Йопен е град, разположен в югоизточната част на Белгия. Намира се в окръг Вервие, провинция Лиеж и е населяван от около 19 000 души. Тъй е бил част от Германия и населението му е немско говорящо. Известен е като столица на немскоговорящвата общност в Белгия, както и като римокатолически район, в който местните жители имат доста ограничени разбирания и са силно вярващи.

Ойпен е прекрасна възможност за тези от Вас, които искат да си починат от шума и врявата на големите и модерни градове. Разполага с няколко архитектурни забележителности, уникална природа, а и освен това е само на 15 км. от границата с Германия и Дания, до които можете да отскочите за еднодневни екскурзии. Може би най-голям приоритет за гостите на града е близостта на Ойпен до природния резерват Хай Фенс.

Ойпен има стара история, датираща от началото на 13 в., когато е бил част от графство Лимбург. През Средновековието е бил част от Германската империя, която е управлявана от Хабсбургите. С течение на времето Ойпен преминава към Белгия, а през 1815 г към Прусия. След края на Първата Световна война градът е върнат на Белгия, но тъй като населението му е предимно германско скоро започват конфликти.

Със създаването на национал социалистическото движение на Хитлер напрежението ескалира. Създават се няколко нацистки настроени организации. По време на Втората световна война Ойпен е под нацистки контрол и всички евреи са убити или изгонени от града. След достигането на американската спасителна армия до Ойпен, той отново е върнат на Белгия.

Катедрала Ойпен

Можете да се разходите из красивите и чисти улици на града или да посетите някой от музеите му. Тук се намира Музея за Съвременното изкуство, предлагащ предимно картини на германски майстори на четката, творили през 20 в. Интерес представлява и Общинския музей, намиращ се на ул. Госпертщрасе, от който можете да получите допълнителна информация за града.

Жителите на Ойпен са дружелюбни, но затворени хора. Те строго спазват римокатолическите традиции и обичаи и всяка неделя ходят на църква.

Особено оживен става града през ноември, когато се чества Понеделника на Розите. Това е традиционен немски карнавал, водещ началото си от римокатолическите обичаи. Хората излизат по улиците преоблечени в карнавални дрехи и целият град придобива празничен вид.

Можете да посетите Ойпен по всяко време на годината и ако не държите да присъствате на карнавала, е по-добре да изберете пролетните или летните месеци, защото тогава природата на Белгия е особено красива.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати