Гросето

01.08.2013
Гросето

Италианския град Гросето (Grosseto), разположен в централната част на страната е най-големият град в Тоскана. Той е център на провинция Гросето и е сред най-важните градове в областта Марема. Разположен е в красива и живописна долина и е сред често посещаваните туристически дестинации в района.

Има древно и богато минало, което личи от средновековните му сгради, красивата катедрала и огромния археологически музей, в който се намират много ценни предмети, свидетелстващи за етруското му минало. Населяван е от около 82 000 души и е сред малкото градове, чиито крепостни стени от 16 в. могат да бъдат видени и днес, въпреки че повечето бастийони са вече част от красиви паркове.

Още в древни времена, преди появата на римляните, по тези земи за живели етруските племена, които основават селище, намиращо се на около 5 км. от съвременния град. Затова на герба на града, който е измислен още по времето на гибелините, е изобразен грифон, показващ етруския произход на жителите на Гросето.

Градът е споменат за първи път през 9 в. и важна роля за развитието му играе фамилия Алдобрандеши.

През 12 век Гросето сключва важен договор със Сиена за доставка на сол и скоро след това полага клетва за вярност към италианският град.

По време на идването на власт на Медичите във Флоренция в Гросето започва изграждането на крепостната стена и на самата крепост, която да пази града от вражески нашествия. Важен момент за оформянето на пейзажа около града настъпва по време на Хабсбургите, защото тогава се взема решение блатата в района да бъдат пресушени поради избухналите епидемии от малария. Благодарение на това много хора са спасени от сигурна смърт и днес в Гросето може да се види красив паметник на един от представителите на тази династия, Леополд Втори.

Най-голяма роля за постигане на днешния живописен вид на града изиграва Мусолини. С цел привличане на туристи и капитали в Гросето, той поръчва озеленяването на града и се разработват най-разнообразни проекти за оформянето на градоустройственият му облик.

Сред забележителностите в Гросето е величествената катедрала, която е построена през 13 в. от Созо ди Рустикино, но през 19 в. фасадата й търпи значителна промяна, която й придава днешния елегантен вид. Тя разполага с много ценни дърворезби, изключително красив олтар и известния шедьовър "Успение Богородично" на Матео ди Джовани.

Град Гросето

Любителите на историческите съкровища и произведения на изкуството ще са очаровани от местния археологически музей. В неговите изложбени зали можете да се насладите на шедьоврите на средновековното изкуство, както и на множество експонати, датиращи от епохата на палеолита.

Музеят съдържа множество артефакти от древните градове Ветулония и Розеле, датиращи от етруски и римски времена. Притежава и богата колекция от монети, бижута, различни керамични съдове и шедьоври на средновековното изкуство.

Разхождайки се по тесните улици на града, ще се натъкнете и на красивата църква Сан Франческо, изградена в готически стил.

Ако сте любители на природата, можете да се разходите из парковете на града, а бреговете на Тиренско море се намират само на 10 км. от Гросето. Тук можете на спокойствие да се отдадете на отдих по крайбрежието и да се насладите на красивите морски пейзажи.

В близост се намират и минералните извори, които предлагат също чудесен избор за рехабилитация. А в западната част на провинцията, недалеч от Гросето, се намира няколко големи курорта, които са разположени сред прелестни кестенови дървета.

Можете да посетите Гросето по всяко време на годината, но ако планирате гостуване в разгара на туристическия сезон е добре предварително да си направите резервация.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати