Албасете

18.12.2013
Албасете

Испанският град Албасете (Albacete), столица на едноименната провинция, се намира в автономната област Каситлия-Ла Манча. Разположен е в югоизточната част на Испания и е известен като един от градовете с най-чист въздух. Със своето население, наброяващо над 170 000 души, той се явява най-големият град в областта и като такъв има, естествено, какво да предложи на своите посетители.

Няма точни данни кога точно е възникнал Албасете, но се знае, че е основан по време на мюсюлманското владичество. Това обяснява и името му, което в превод от арабски означава "равнина". Градът е разположен в красивата долина, образувана от река Хукар, която криволичи през него.

Албасете става собственост на Испания по времето на крал Фернандо Втори през 13 в., а през втората половина на 19 в. е провъзгласен от кралица Изабела Втора за столица на регион Албасете. Градът се развива стремглаво, най-вече заради важната роля, която играе в цялостното земеделие и селско стопанство на Испания. Освен това той се намира на място, свързващо испанската столица с източния бряг на страната, което повлиява добре на търговията и укрепването на икономическите връзки на Албасете. За по-малко от 40 години през периода 1900-1939 г. населението на града се утроява.

През периода 1936-1939 г. в Албасете са разположени щабовете на републиканската авиация и на Интернационалните бригади, с което града придобива голяма популярност и извън пределите на страната. Тук идват множество доброволци, които да се обучават във военното дело. Редът и дисциплината са изключително строги. За командири са назначени българи, поради което и днес в града има доста жители от български произход и специален български кът.

Днес Албасете е оживен съвременен град и най-значим в региона си. Има добре развита икономика в няколко специализирани сектора. Сред най-развитите сектори обаче е здравният туризъм. При направени проучвания на въздуха се оказва, че Албасете попада сред 10-те града с най-чист въздух в Европа. Тук идват множество хора, страдащи от дихателни проблеми, за да се лекуват от отличните екологични показатели на местния въздух. По официална статистика, направена за европейски градове в население от над 100 000 души, този испански град попада в челните позиции.

Албасете Испания

Албасете е известен с великолепните паркове, градини и тревни площи, в които можете на спокойствие да се отпуснете и да си отпочинете. Сред най-големите забележителности в града са катедралата и Градският музей, който има много богата колекция.

В Албасате се провежда един от най-древните фестивали в страната, който датира от над 3 века. Той се състои през месец септември и продължава 10 дена - време, през което населението на Албасате се удвоява или дори утроява.

Можете да посетите Албасате по всяко време на годината, но през пролетта природата изглежда най-красива. Тогава цялата равнина, на която е разположен града, се покрива със зеленина, на фона на която изпъкват червените полски макове. Понякога през лятото е прекалено горещо, а през зимата твърде студено.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини