Кадис

28.06.2013
Кадис

Испанският град Кадис (Cádiz), разположен на полуостров в Атлантически океан, е най-старият град в цяла Западна Европа. За неговото бурно и богато минало свидетелстват множеството архитектурни и исторически паметници, сред които централно място заема величествената катедрала.

Кадис е един от най-често посещаваните градове в този край на Испания, който предизвиква интереса на туристите със своите дворци, църкви, театри и всякакви представителни сгради, имащи вековна история.

Кадис е разположен в живописния регион Андалусия, в южната част на страната. Този пристанищен град започва своята история още през 1104 г. пр. н. е., когато тук се появяват финикийците и основават свое селище.

Около 500 г. пр. н. е. градът става собственост на Картаген е след приключването на Втората пуническа война през 201 г. пр. н. е. става собственост на Рим. За продължителен период от време е бил владение на маврите, но през 1262 г. се превръща окончателно в испански град.

Кадис,  Испания

След откриването на Америка през 15 в. той е един от малкото градове, които поради местоположението си има право да търгува с Новия континент и за известно време измества дори и градове като Севиля, превръщайки се в най-значимото испанско пристанище на Западните Индии. Това е и най-успешният период на града, който натрупва неизмерими богатства. До 18 в. той става един от най-известните градове на Испания и в него кипи голяма търговия.

В района на Кадис има богати находища на сребро, което увеличава неговото богатство. С нарастването на неговата популярност той се превръща в апетитна хапка за англичаните, които на няколко пъти се опитва неуспешно да го превземат.

През 18 и 19 в. вече много градове получават правото да търгуват с Америка и фокусът върху Кадис се измества. През този период започва упадъка на града, а за известно време замира и търговията в него.

Въпреки че никога не достига предходната си слава, Кадис успява да се справи със своите проблеми и днес отново е сред най-важните пристанищни градове на Испания, а поради древното си минало и многобройните забележителности, е обект на голям интерес от страна на местни и чуждестранни туристи.

Днес Кадис е голям промишлен център, притежаващ множество заводи. Силно развито е корабостроенето, самолетостроенето, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост и електрониката. Поради географското си местоположение, градът е и голям риболовен център. Населяван е от около 160 000 души, което го превръща в един от големите градове на Испания.

Най-значимата сграда в града е катедралата, датираща от 18 в. Отделете си достатъчно време, за да я разгледате, защото тя покорява не само с външността си, но и с интериора си. В нея се намира и гроба на великия испански композитор Мануел де Файа, родом от града.

Разходете се по оживените улици на Кадис и разгледайте многобройните църкви, датиращи от Средновековието. Задължително посетете "Санта Каталина", която датира от 17 в. В нея можете да видите недовършеното платно на Мурильо "сватбата на Санта Каталина". Посетете и прекрасните театри, превърнали се в гордостта на Кадис.

Целият район на Андалусия е известен с многобройните забележителности, които може да предложи на своите гости. Тук мавританците са оставили в най-силна степен своя отпечатък.

Многобройни постройки и забележителни сгради, направени в невероятна смесица между арабски и европейски стил приковават вниманието на гостите на региона. Забавленията също са в изобилие. Тук можете да видите всичко-от незабравимия танц фламенко до традиционната корида. Карнавалът в Кадис пък е най-известният празник в Андалусия.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати