Монтижу

20.10.2013
Монтижу

Португалия е изключително интересна държава, която всеки може да посети. Възможностите за туризъм в нея са най-разнообразни, тъй като почти навсякъде има добре изградена пътна инфраструктура и пътни връзки между различните ѝ краища. Дори и да искате да разгледате по-големите и известни нейни градове, не е необходимо да оставате там, за да пренощувате.

Ако искате да посетите столицата Лисабон, не е нужно да ползвате услугите на прекалено скъпите и луксозни хотели. Можете да отседнете в някой от близките до столицата градове и оттам да предприемате различни екскурзии до столицата. Прекрасен пример за такъв туризъм е град Монтижу (Montijo).

Това е малък пристанищен град, разположен недалеч от Лисабон в източната част на Португалия. Той е център на едноименната община в областта Сетубал и е включен в района на Лисабон. В Монтижу ще намерите всичко необходимо за перфектната почивка, както и много по-ниски цени, отколкото тези в португалската столица.

Монтижу е разделен от столицата само от река Тежу. Основната атракция в този район е моста на Васко да Гама, който е построен през 1998 г. Със своята дължина от почти 18 км. той е класифициран като най-дългият мост в Европа.

Въпреки че това малко градче е населявано от едва 25 000 души, то предлага изключително удобна и уютна среда, в която можете да се отдадете на релаксация. То предлага както луксозни петзвездни хотели, така и по-малки семейни хотелчета на много изгодни цени. Освен това има голямо разнообразие от къщи за гости, отделни апартаменти и къмпинги, които се намират само на няколко километра от града.

Монтижу е съчетание от Средновековие и съвременност. Историческият му център предлага на вниманието Ви много добре запазени сгради, построени през периода от 14 до 18 в. Можете да посетите и няколко малки, но изключително красиво оформени църкви, като отделите специално внимание на църквата, посветена на Дева Мария. В този храм по време на чумата през 1507 г. жителите на Лисабон дават обет да идват за поклонение всяка година.

Монтижу, Португалия

В непосредствена близост до Стария град на Монтижу ще видите великолепни модни бутици, шикозни магазини, кафенета, ресторанти и барове. В приземните етажи на съвременните сгради можете да посетите някой от многобройните магазини за сувенири и да си закупите по нещо за спомен от това прекрасно малко градче.

Животът в града се върти около площада, на който ще видите Храма на приятелството. В близост до него също са разположени много заведения, които предлагат вкусна прясно приготвена храна. Можете да седнете и в някое от кафенетата и с чаша ароматно кафе в ръка да се насладите на гледката, откриваща се към великолепния фонтан.

В Монтижу впечатление ще Ви направи и великолепната кухня, която е доста по-различна от тази в по-отдалечените краища на Португалия. Задължително пробвайте печеното месо със зеленчуци, яхнията от калмари, както и специалитетите от риба треска и змиорка. Сред предпочитаните десерти тук са тиквените ореховки и царевичната торта, която се приготвя с копър и бадеми.

Можете да посетите град Монтижу по всяко време на годината, но тъй като най-вероятно ще искате да посетите и Лисабон, по-добре избирайте по-топлите и слънчеви месеци, за да са разходките Ви до столицата наистина приятни.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати