Турне

09.09.2013
Град Турне

Турне (Tournai) е град в Белгия с население от над 69 00 души. Турне се смята за един от най-старите градове в страната. Според някои историци това е най-старият град в Белгия. Първото споменаване на града, известен по римско време като Торнакум, е в древни римски документи.

Около града не е имало крепостна стена, но затова пък е имало различни големи сгради като римски бани и храмове, имало е акведукти и канализация. През града е минавал важен търговски път, което е допринесло за разцвета му още по римско време. През пети век градът става притежание на франките.

Градът става столица и родно място на крале от прочутата династия на Меровингите, но по-късно столицата се премества в Париж. През шести век градът става място, където живее епископът, и тази традиция се запазва през вековете. По това време градът става известен като важно пристанище и това допринася много за развитието на неговата икономика.

Катедралата в Турне

През единадесети век Турне става известен с фините тъкани, които се произвеждат в него, и това допринася за икономическото му развитие. През вековете различни държави са искали да превърнат Турне в част от територията си и затова през шестнадесети век градът е окупират от англичаните, а след това и от холандците, както и от испанците.

Французите нееднократно се опитвали да си върнат града и на няколко пъти успели. През средните векове градът става известен с изящните си гоблени, които се изработват от сръчните ръце на местни майсторки. Това е и времето, през което стават известни майстори на живописта от Турне.

През четиринадесети век Турне е част от френската монархия, но има статут на град, който е със самоуправление. По време на Стогодишната война градът запазва лоялността си към френската корона. Но през четиринадесети век в града избухва въстание, породено от завишените данъци. След това властта преминава в ръцете на градската аристокрация. Но в средата на петнадесети век отново избухва въстание, след което и бедните имат право да имат участие в управлението на града.

Град Турне, Белгия

През 1830 година градът става част от Белгия. Първата Световна война нанася сериозни поражения на града, но това не може да се сравни с пораженията от Втората Световна война. През четиридесетте години на миналия век градът е направо сринат, хиляди сгради са разрушени и стотици жители са убити. След това Турне е възстановен до миналия си блясък.

Сред забележителностите е Катедрала Нотр-Дам в Турне от единадесети век, която е украсена с пет кули, всяка от които е висока над 80 метра. В нея са запазени параклиси, в които се съхраняват мощите на светци от средните векове. В катедралата се пазят няколко платна на световноизвестни художници, както и древен реликварий. Катедралата е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

В града може да се види също така камбанария от дванадесети век, която е висока над 80 метра. Средновековният мост, който се е запазил до днес, също представлява интерес за туристите, както и сградата на гилдията на тъкачите.

Всяка година в града се провежда празникът на така наречения Изгубен понеделник. Той се провежда повече от седем века. По време на празника се е избирал крал, но днес традицията се свежда само до семейна вечеря.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати