Ла Лувиер

05.10.2013
Ла Лувиер

Ла Лувиер (La Louvière) е град в Белгия с население от над 77 000 души. Градът е разположен в провинция Ено и е един от най-развитите туристически центрове в цялата страна. Според древно предание градът е основан от дете, което е било отгледано от вълци. Мястото, където днес се намира град Ла Лувиер, е било обитавано от хора още от праисторически времена.

Но за първи път Ла Лувиер е споменат в исторически документ през дванадесети век. Тогава градът се е наричал Менаулу, което означавало леговище на глутница вълци. Едва през тринадесети век градът получава името Ла Лувиер. Градът става известен с находищата си от въглища, което допринася за бързия му разцвет.

Сериозно икономическо и културно развитие Ла Лувиер отбелязва през деветнадесети век. Днес Ла Лувиер е известен като място, където могат да се видят интересни забележителности от осемнадесети и деветнадесети век и където спокойната и романтична атмосфера е гарантирана и привлича много туристи от цял свят.

В град Ла Лувиер могат да се видят интересни забележителности, сред които е Централният канал с шлюзове от деветнадесети век. Това грандиозно съоръжение е част от световното наследство на ЮНЕСКО. То се състои от четири грандиозни шлюза, всеки от които е запазен в перфектно състояние. Днес тези шлюзове не се използват за търговски цели, както е било едно време.

Построяването им е било необходимо заради разлика в нивото на водата в Централния канал, което е затруднявало преминаването на плавателните съдове. Каналът е бил изграден в края на деветнадесети век, за да се осъществи връзка между Еско и Маас и така да се проправи по-бърз път между Франция и Германия. Това подемно съоръжение за плавателни съдове, изградено през деветнадесети век, е единственото, което е в добро състояние от всички, които са били изградени по това време.

Туристите не пропускат да разгледат в детайли централния площад на града, която има изобилие от старинни красиви сгради. Една от най-красивите сгради сред тях е тази на кметството. В Ла Лувиер има градски музей, където се съхранява ценна колекция с предмети, които хвърлят светлина върху живота на хората, живели в града през вековете.

Туристите посещават винаги изложбения център в Ла Лувиер, където могат да се видят изложби на различни теми. В града могат да се видят много красиви храмове, част от които са били построени през тринадесети век и все още са в добро състояние.

Сред интересните забележителности на града е и работническият жилищен комплекс, където са живеели миньорите, работещи в мините за въглища Свети Емануел. Този жилищен комплекс е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Той е бил построен в началото на деветнадесети век и туристите могат да разгледат някои от къщите на работниците и да разберат как са живеели те.

В град Ла Лувиер всяка година се провежда грандиозен парад с огромни макети на кукли, който продължава цели три дни. Този парад се нарича Лаетаре. По време на карнавала се изгаря голяма кукла.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати