Ужице

12.02.2014
Ужице

Ужице е град в Сърбия с население от над 59 000 души. Градът се намира до река Детина. Местността, където днес се намира град Ужице, е била обитавана от различни племена още от праисторически времена. За това свидетелстват както много артефакти, намерени при археологически разкопки, така и много могили от онази епоха. Местността е била обитавана и от римляни. По онова време градът се е наричал Капедунум.

През средните векове в района се заселили славяните, към които на по-късен етап се присъединили сърби. След като селището на няколко пъти сменяло собствениците си, накрая то станало част от Сърбия. През петнадесети век градът става част от Османската империя. През деветнадесети век градът е освободен благодарение на местно опълчение.

През деветнадесети век град Ужице се радва на бърз икономически разцвет. Той става прочут с текстилната си индустрия, както и с производството на кожени изделия.

През четиридесетте години градът става част от републиката Ужице, създадена от партизани, но това трае няколко месеца, след което нацистите окупират града. По това време всички фабрики на територията на града трансформират производството си за военни цели.

След Втората Световна война, от която градът е с доста разрушения, Ужице се възстановява, за да се превърне в развит в икономическо отношение съвременен град. В края на хилядолетието градът е бомбардиран от НАТО, което води до смъртта на цивилни и предизвиква масов протест заради бомбардировките, при които стават жертва невинни хора.

Днес град Ужице е привлекателен за туристи от различни държави. Сред забележителностите, които могат да се видят в град Ужице, е старинната гимназия, в която са се обучавали преди векове децата от града.

Туристите не пропускат да посетят старинната крепост, която е била построена през четиринадесети век, за да се отбраняват жителите на града от нашествие на вражески войски. Въпреки че е била доста солидна, тя не е могла да издържи нашествието на османските войски. Днес от нея са останали само руини.

В град Ужице и в околностите му има запазени много манастири, които са били строени преди векове. Сред тях е православен манастир, който е бил построен през тринадесети век, който е известен като манастира на Ужице, но също така е известен и с името Рача. В този древен манастир, който няколко пъти е бил реставриран, се съхранява колекция от ценни старинни книги. Запазени са и много стенописи, които са рисувани от местни зографи преди векове.

Освен този манастир край града може да се види и манастирът Милешева, както и манастирът Увац. В близост се намира и манастирът Ораховица.

В Народния музей на града се съхранява ценна колекция от интересни предмети, които дават представа за това как са живели жителите на град Ужице през различните епохи.

В град Ужице туристите не пропускат да посетят катедралата Свети Георги (St. George), където има запазени ценни църковни предмети от преди векове.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини