Люненбург

05.12.2013
Люненбург

През летния сезон една от най-популярните туристически дестинации в Канада е малкият, но живописен пристанищен град Люненбург (Lunenburg). Разположен само на 10-тина км. от залива Махони, той привлича погледите на туристите със старинните си викториански къщи и със закичените на покривите им германски знамена. И в това няма нищо чудно.

Град Люненбург е първият канадски град, заселен от германци, а след като започва преразпределението на канадската територия особено силно влияние имат тук британците. Запазеният градоустройствен план на старинния му център, който изглежда в почти непокътнат вид от далечни 18 век, е причина той да бъде включен заедно с Квебек в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО и да предизвиква възхищението на всеки негов гост.

Град Люненбург е разположен на брега на Атлнатическия океан, в провинция Нова Скотия, на около 100 км. южно от Халифакс.

Люненбург има интересна история. Първоначално тук се заселват германци, но през 17 в. се появяват и френски колонисти. Когато започват битките между британци и французи за надмощие над териториите на сегашна Канада, градът е разрушен и през 1953 г. започва да се възстановява. По това време негови жители са най-вече заселиниците от района на Райнланд в Германия, както и швейцарски и френски протестанти.

Люненбург е кръстен в чест на Джордж Втори, крал на Великобритания и Ирландия, както и херцог на Брауншвайг-Люненбург. Въпреки войната, която бушува около този град по време на колониалните конфликти между Великобритани и Франция, той е съхранил своя старинен център, включително и множество каменни и дървени сгради, датиращи от 18-19 в.

Старият град на Люненбург

Центърът на града има доста строг вид в сравнение с крайбрежната зона. Тук изпъква англиканската църква на Св. Йоан, построена през 1753, но претърпяла значително разширение през вековете. В близост е лутеранската църква, която е най-стара лутеранска църква в цяла Канада. Тя е построена на мястото на по-стара църква, датираща от 1773 г. Решена е изцяло в готически стил и придобива завършения си вид през 19 в.

Забележителна е и операта на града, построена през 1907 г. Освен че сградата притежава изключителна красота и е една от първите оперни зали, отворени извън големите градове, тя разполага и с отлична акустика, заради което в нея идват посетители дори и от столицата. Неслучайно освен за пиеси и концерти е използвана и за звукозаписно студио.

Особено колоритно е пристанището на Люненбург, което под синьото небе на хоризонта, сливащо се с лазурните води на океана, изглежда сякаш напръскано в палитра от цветове заради ярко боядисаните му постройки. Наистина е величествено да доближиш този град откъм водата, защото гледката е изумителна. На пристанището доскоро се виждаше закотвена и непобедимата шхуна Блуноус, която се е превърнала в символ на града.

Нейно изображение можете да видите дори и на юбилейните златни кюлчета, продавани в банките на Нова Скотия и Канада. Тъй като Люненбург отдавна се е превърнал в център на риболовната и рибопреработвателната индустрия в Канада, е добре да се разходите по крайбрежната улица, която стига и до Риболовния музей на Атлантика.

Можете да посетите Люненбург и Канада по всяко време на годината, но със сигурност е добре да предпочетете по-толите месеци от май до септември.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини