Алкала дел Хукар

07.01.2014
Алкала дел Хукар

В югоизточната част на Испания се намира провинция Албасете в автономната област Кастилия-Ла Манча. Тя е популярна като едно от местата, на които въздуха е най-чист и пейзажите са забележитлени. Посещавана е както от хора с дихателни проблеми, така и от всички любители на природата и красотата.

В североизточната част на Албасете река Хукар преминава през стръмните варовикови стени на пролома Хавес дел Хукар. Именно на това място, недалеч от магистралата, се е оформил малък град, миещ се край водите на реката. Той представлява истински лабиринт от криволичещи улички и стълбища и макар и да не е толкова известен, безспорно заслужава Вашето внимание. Нарича се Алкала дел Хукар (Alcala del Jucar).

Този забележителен испански град е разположен в планински терен и е прорязан от река Хукар, която прави многобройни завои сред гъсто обрасли с гори скални масиви. Всичко това създава един уникален природен пейзаж, който очарова всеки посетител на града. Това обаче не е всичко, защото красивите градчета в Испания са много. Освен със забележителната си природа, Алкала дел Хукар се гордее и с многобройните си забележителности, останали за спомен от няколко цивилизации.

Обикновено разходките из Алкала дел Хукар започват от кулата на древния замък, който е построен от маврите през 11 в. През 1213 крал Алфонсо VIII превзема замъка и той става християнско притежание. Той е отворен за обществеността и всеки, който иска да се сблъска с величието му може да го посети. Интериорът му не се отличава с богата украса, но зиданите вътрешни стени и прегради грабват погледите на зрителите с могъществото си.

Замъкът е построен като петоъгълник с две кръгли кули. С една от тези кули се свързва легендата за красивата принцеса Зулема, която се хвърля от нея. В близост до Алкала де Хукар има и малко, китно селце, носещо нейното име.

град Алкала дел Хукар

Старинният замък се намира на върха на бели къщи, стаите на които са буквално врязани в скалата. Към тази приказна картинка, която изглежда наистина достойна за картичка, се прибавя и Римският мост, който и днес продължава да обслужва жителите на града.

Сред белосаните домове е скътана църквата, посветена на Св. Андрей, която се явява най-важният храм в Алкала дел Хукар. Строежът ѝ е започнат през 15 в., но видът, в който я виждате днес, е постигнат едва през 1767 г.

Разходките по тесните криволичещи улички са едно незабравимо преживяване. Долните помещения на къщите са превънати в ателиета и магазини за сувенири, чиито табелки приканват посетителите на града. Всеки, който реши да влезне в тях, с изненада открива, че те всъщност са пещери, защото са изградени в скалите. Повечето домове имат собствено име, изписано с ръкописни букви по стените им. Ще зърнете дори табелки, носещи странни имена като Пещерата на дявола. Въпреки тези зловещи имена спокойствието, което се излъчва от всяко ъгълче на Алкала дел Хукар, е завладяващо.

Можете да посетите този забележителен град по всяко време на годината, но заради красивите есенни багри на заоникалящите го гори, е за предпочитане да се отправите към него през периода август-октомври.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати