Окланд

11.01.2014
Град Окланд

Окланд (Auckland), най-големият град в Нова Зеландия, от векове е и най-желаната от туристите дестинация в този регион. Макар и да е изненадващо, на този космополитен град е позволено да бъде столица само за четвърт век - от 1840 до 1865 г. След този кратък период столица на Нова Зеландия е Уелингтън, който е избран за такава само заради стратегическото си местоположение.

Но Окланд остава и днес известен като Тайната столица. Причините за това не са малко. На първо място той е населяван от 1 377 000 души, докато Уелингтън само от 394 000 души. На второ място е факта, че по етническото си многообразие градът е огледало на цялата държава. Той е най-космополитният град и си остава митрополията на страната. И не на последно място - той от години е признат за едно от десетте най-добри места за живеене в света.

Това, което може би най-добре характеризира Окланд, е неговото безгрижно очарование. Въпреки че е най-големият град в Нова Зеландия, той често е описван като "по-скоро село, отколкото град". Друга негова отличителна черта са многобройните яхти, които се виждат на пристанищата му, разположени от двете страни на града. На залива Хаураки, обърнато към Тихия океан, е разположено пристанище "Уайтемата", известно и като Окландско пристанище.

Откъм Тасманово море пък се намира пристанище "Манукау". Много е спорно да се каже кое от двете е по-красиво. И на двете има толкова много яхти, че Окланд с право си спечелва прозвището "Градът на платната". Надали има друг град по света където да има толкова лодки и яхти на глава от населението, колкото в Окланд.

Всяко кътче на Окланд заслужава Вашето внимание. Бизнес центърът, над който се издигат множество високи сгради, е заобиколен от обилна зеленина, дължаща се на богатия на валежи климат. В същото време близостта на Южния Пасифик допринася за целогодишен мек климат и много слънчеви дни, което превръща града в популярна дестинация за отдих. Красивите плажове и луксозните хотели са само на една ръка разстояние.

Сред основните забележителности на града спада Окландския музей, известен като Военен мемориален музей на Окланд. Той е настанен в красива сграда в неокласически стил, която сама по себе си е истински шедьовър на архитектурата и напомня на времето, когато Окланд е бил столица на Нова Зеландия. Постройката се намира в обширен парк, датиращ от 1920 г. и разполага с една от най-добрите колекции в света от предмети, свързани с маорите и Южния Тих океан.

Окланд

Сред тях изпъкват бойни канута и къща, украсена с множество резби, в която някога са се провеждали племенните събрания. Маорското кану е дълго 25 м. и създава уникален контраст с великолепните луксозни лайнери в пристанищата на Окланд. Изключително интересни са и маорските танци, които се провеждат всеки ден в музея.

Друга прочута забележителност е телевизионната кула Скай Тауър, която прилича на огромна раздута игла, извисяваща се в небето. Тя е построена през 1990 г. като комуникационен център, но разполага и с шикозен въртящ се ресторант, подобно на телевизионната кула в Берлин, който се издига на 190 метра над земята и предоставя незабравими гледки към целия град.

Интерес представляват и сградите, останали от времето когато градът е бил столица на Нова Зеландия. Задължително посетете кметството и часовниковата кула на Куийн Стрийт, фериботния терминал на Кий Стрий и многобройните реставрирани викториански къщи.

Друг прекрасен начин да прекарате деня си е да се разходите с ферибот до някой от многобройните острови. Прекрасен вариант са остров Рангитото и Уайхейе.

Можете да посетите Окланд по всяко време на годината, тъй като тук никога не става по-студено от 7- 8 градуса по Целзий, а градът е признат като един от най-слънчевите в Нова Зеландия.

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати