Умео

21.01.2014
Умео

Швеция, предпочитана като туристическа дестинация сред северноевропейските държави, наистина има какво да предложи на своите посетители. Наред с вековните си гори, красиви планински пейзажи и прелестни морски гледки към Балтийско море, тя разполага и с редица забележителни градове, открояващи се със своята богата история и архитектурни забележителности.

Чудесен пример за това е град Умео (Umeå), известен и като Юмео, който е един от 134-те шведски исторически градове. Освен това заедно с Рига в Латвия, той е избран за културна Европейска столица за 2014 и наистина всеки, който реши да го посети, веднага ще установи причините за този избор.

Умео е развит индустриален и университетски град с вековна история, който се намира в северната част на страната. Първите исторически данни за него датират от 1314 г., но тукашните територии са били обитавани много преди това. В резултат на многобройните войни, водени из този край, градът е имал бурно и противоречиво минало.

Особено големи щети са нанесени по време на големия пожар през 1888 г., когато почти всички архитектурни и исторически паметници са унищожени. Въпреки това Умео бързо успява да "възкръсне от пепелта" и да се нареди сред най-преуспяващите шведски градове, които освен това имат и завидно историческо минало. Днес той е населяван от около 115 000 души, но в него пребивават и множество студенти.

Като университетски град Умео може да се похвали със своя огромен университет, носещ името на града. Той предлага голям брой академични програми и индивидуални курсове, позволяващи на местни и чуждестранни студенти за получат качествено образование. Открит е през 1965 г., но през години бързо придобива популярност най-вече с добре квалифицираните си преподаватели и голямото разнообразие от учебни дисциплини.

Град Умео

Освен с университета Умео, градът разполага и с училище по архитектура, Бизнес училище, Технологичен институт, институт по дизайн и академия за изящни изкуства, училище по кулинарни изкуства и център за спортни науки. Всички тези институции превръщат Умео в един изклюичтелно оживен град, в който на преден план изпъква младото общество на студентите и учениците.

В Умео има много културни места, което позволяват по-отблизо да се докоснете до историята на този прекрасен регион: църкви, музеи, дворци, художествени галерии и многобройни исторически сгради. Забележителностите са на всеки ъгъл, така че е невъзможно да се отбележат всички атракции, на които трябва да обърнете внимание. Ето само една малка част от тях:

- Заводът за стомана, който датира от 1762 г. Той е изключително добре запазен и може да разкаже много за стоманодобивната промишленост в града.

- Регионалния музей, в който са изложени едни от най-старите ски и ски екипи в света.

- Енергийният център, разказващ как Умео се превръща още през 1899 г. в един от най-електрифицираните градове в Швеция.

- Музеят за история на медицината, позволяващ на посетителите му да се запознаят с начина, по който е изглеждала медицината и използваните от нея лекарства преди повече от два века.

- Обсерваторията, в която с телескоп ще можете да видите многобройните звезди в небето, както и планетариума, показващ какво се случва в космоса с небесните тела.

Емблемата на града, която датира от 1642 г. изобразява три еленови глави. Това животно, известно като северен елен или лос, е от първостепенно значение за Умео. Тези от Вас, които искат да се запознаят по-отблизо с тези интересни и грациозни животни могат да посетят Музея на лоса, който всъщност представлява ферма за северни елени. Тук ще разберете навиците на лосовете, а ако сте дошли в града заедно с децата си, имайте предвид, че това е едно от предпочитаните места от местните малчугани.

Можете да посетите Умео по всяко време на годината. Този град е особено красив и оживен през зимата, когато се организират разходки с впряг от кучета и различни музикални и театрални прояви.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати