Телърайд

15.03.2014
Телърайд

Телърайд (Telluride) е един от известните ски курорти в САЩ. Разположен в Скалистите планини, той предлага отлични възможности за отдих и спорт и е рай за скиори и сноубордисти.

Телърайд се свързва често с историята за легендарния обирджия Бъч Касиди. През 1889 г. тук той ограбва първата си банка, след което в продължение на 20 години неговата "Дива банда" граби банки и влакове в западната и южната част на САЩ. И днес градът донякъде е запазил облика си такъв, какъвто е бил при появата на Бъч Касиди.

Естествено няма да видите престрелки по улиците, а банката Сан Мигел, която е ограбена от Бъч, отдавна не съществува. Днес тук не идват миньори, търсещи злато в планината, а скиори и сноубордисти, които вкарват парите си в планината. Известен с многобройните си фестивали, този град е рай за любителите на туризма и забавленията.

Като се има в предвид, че Телърайд е населяван от едва 1900 души е наистина странен огромния брой фестивали и чествания, които се състоят тук. Трудно могат да бъдат изброени всички, затова е най-добре да се информирате в Информационното бюро на града.

Повечето тържествени събития се провеждат през лятото и есента и са всякакви- от Фестивала на гъбите, започващ в края на август, до спортната надпревара, известна като Приключение на 360 градуса, провеждащо се в средата на юли. Един уикенд през юли дори официално е признат за дни без каквито и да е тържества, за да могат местните жители да си отдъхнат от навалицата от туристи и да се отдадат на обичайните си домашни занимания.

През първият уикенд на септември в Телърайд се провежда Международния филмов фестивал, на който между другото са били представени световно известните филми "Пианото" и "Играчка-плачка". Телърайд е дом и на Джаз фестивал, който се провежда първият уикенд на август и на Фестивала Блус и Бира, провеждащ се през третия уикенд на септември.

Град Телърайд

За някои фестивали ако участвате доброволно в подготовката им е напълно възможно да бъдете допуснати без заплащане на входна такса. Целогодишно в Къщата на операта Шеридън се провеждат концерти и театрални изпълнения.

Ако сте решили да посетите Телърайд по време на някой от многобройните фестивали, най-добре си носете спален чувал. Тогава цените дори и в най-обикновените мотели се качват драстично и въпреки това места често не достигат. В Oak Street Inn можете да намерите приятни единични стаи на цени от около 70 долара, но през сезона на фестивалите с около 20 долара отгоре.

Заведенията в града са безброй, но не могат да се похвалят ской знае каква изтънченост. Популярно е Baked in Telluride заради ароматното си кафе и вкусните пици и сандвичи. Мнозина считат, че тук се прави най-добрата Калцоне.

Въпреки че Телърайд се движи определено с бързи темпове напред, баровете в града навяват спомени за едно време. На много места се виждат все още едновремешните музикални уредби джу бокс, както и прехвърчащи дартс-стрелички.

Можете да посетите Телърайд по всяко време на годината в зависимост от това дали идвате, за да карате ски или за да присъствате на летните фестивали. Независимо кой месец сте избрали за гостуването си, е добре да си направите предварително резервации.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати