Бисби

15.03.2014
Град Бисби

Югоизточно от Тусон и южно от Томбстоун се намира гостоприемното градче Бисби (Bisbee), населявано от едва около 6000 души. Посетители идват в Бисби главно заради близостта му до Мексико, прекрасният климат и относително евтините нощувки. Това бивше миньорско градче някога е привличало с красотата си много хора на изкуството и е известно като родното място на писателя Джон Уилямсън, считан за основател на жанра Космическа опера.

Бисби се намира в Аризона и е административен център на окръг Коучис. Основан е през 1880 като минно добивен център и в него има няколко забележителности, които си струва да посетите.

Кралските мини, които престават да работят още през 1943 г. са отворени за посетители и предлагат обиколка с екскурзовод, която продължава около час и половина. Историческият миньорски музей ще Ви разкрие историята на откриването на мед в околностите на града, както и историята на възникването на Бисби.

За по-духовно извисяване можете да посетите Свещения хълм Чихуахуа. Трябва да извървите около 25 минутен път по скалистия терен, за да стигнете първо до будистките светилища, а после до мексиканските.

Само на няколко километра в западна посока от Бисби се намира Националния монумент Коронадо, който отбелязва мястото, на което Франциско Коронадо и експедицията му навлизат на територията на Америка.

Бисби

В близост до Бисби намират още няколко забележителности, носещи името на испанския конкистадор, откривател на Скалистите планини и Гранд Каньон на река Колорадо. Причина за това е, че макар и да не открива никакви богатства, от към географски открития допринася много за откриването на забулени досега тайнствени земи за европейците.

Открива южните части на Скалистите планини, най-големия в света каньон, голяма част от Прерийното плато, огромни реки, течащи в различни направления: Колорадо с притока ѝ Хила, Рио Гранде с притока ѝ Пекос, Арканзас, Канзас, както и необятните прерии, простиращи се от подножието на Скалистите планини до Мисисипи. Недалеч от Националния монумент на Коронадо се намира и пещера, кръстена на негово име.

Тя е малка и сравнително суха пещера, която също е отворена за посетители. В близост е и резервата Рамзи каньон, който привлича толкова орнитолози, колкото и птици. Намира се по средата на миграционните пътища на много северноамерикански птици и това е причината любителите на пернатите да се събират на големи групи през късното лято и да ги наблюдават.

Възможностите за настаняване в Бисби варират доста по стандарт и цена. Може би най-добрият избор е School House Inn. Намира се в ремонтирано и преустроено училище, датиращо от 1918 г. Разположено е в южния край на града, но недалеч от центъра и неговите забележителности. Стаите са подредени тематично, като най-хубавата носи гръмкото име Стаята на ректора.

Можете да посетите Бисби по всяко време на годината, тъй като дори и през зимата времето не е много студено и рядко падат обилни снеговалежи.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати