Танжер

03.04.2010

Мароканският град Танжер (Tangier) е атрактивна туристическа дестинация, зашото тук едновременно можете да прекарате ваканцията си в някой от екзотичните слънчеви курорти, да се отдадете на обиколка на исторически забележителности. Някой се включват в еднодневни екскурзии заради леснодостъпното местоположение на града.

До този Марокански оазис се стига най-лесно с ферибот през гибралтарския Проход, който е съвсем близо. Испанското пристанище Алхесирас е на по-малко от 15 км., а целият път отнема не повече от 2 ч.

Tangier

Тингис, сега Танжер, възниква като древно финикийско селище. През годините Танжер се оформя като важен град за берберите и все още е населяван от тях, като се счита, че името му е дошло от бога им Тинджис или Тинга. Градът в древността е завладян от Картаген. По времето на Древен Рим градът израства като важен икономически център и придобива важни административни функции.

1912 г. Мароко е разделен между Франция и Испания и градът попада в северната част на влияние, известна като Испанско Мароко.

След като Испанско Мароко се обединява с останалата част на страната, Танжер става част от Кралство Мароко, придобило независимост през 1956 г.

Днес градът е един от най-големите и важни икономически и транспортни центрове на Кралство Мароко, а в архитектурата и културата на града се усеща влиянието на всички народности, преминали по тази земя. Днес в идентичния бит на Танжер се усещат следи от финикийско, римско, португалско, британско и френско влияние.

Едно от местата, които тук задължително трябва да се посетят е плажа Кемадо край Ал Хосейма. Това е уникално малко заливче, сгушено между хълмовете, покрито със ситен сребрист пясък. Много туристи практикуват в кристалните води различни подводни спортове, докато се наслаждават на екзотичните риби и кораловите рифове.

В северозападната част на града, където Средиземно море и Атлантическият океан се срещат се намира прекрасен скалист бряг. Тук се намират т. нар. Херкулесови пещери.

Отворът им е във формата на африканския континент, а морските води бясно преминават към пещерите и оформилата се лагуна.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати