Джене

25.07.2011
Джене

Дженѐ (Djenne) е древен град, разположен в южната част на Мали. Уникалността на това място идва от факта, че това е най-старият субсахарски град. Разположен е в наносната равнина, оформена от реките Нигер и Бани. Този красив град днес наброява население около 12 700 души и се намира на 354 км. от Тимбукту.

Градът е известен със своята неповторима архитектура, емблема на която е Голямата джамия тук. Това е уникален и ценен исторически паметник, влизащ в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО, като Джене същевремнно е член на Организацията на градовете на световно наследство.

Основан още през 13 век от ноносите, този град е бил зависим в онези времена от Малийската империя. Още от тогава между Джене и Тимбукту има съперничество в търговията със злато, роби и сол. До 17 век Джене се превръща в процъфтяващо търговско и образователно средище. През 1670 г. става част от царство Бамбара.

В днешно време Джене продължава да е търговско средище, като основните стоки, с които се търгува тук са риба, кафе и кола.

Една от археологическите атракции тук са на Джене-Джено, които се намират в близост до града и които датират от 250 г. пр.н.е.

Архитектурата на Голямата джамия, разположена на пазарния площад е в действителност впечатляваща. Построена през 1240 г. от султан Кой Кумборо, тя е един от най-внушителните образци на мюсюлманството в Мали.

През 19 в. местният владетел шейх Амаду решава, че тази постройка е твърде внушителна и я оставя да се саморазруши. През 30-те години на същия век построява върху нея по-малка постройка, а в днешния си облик джамията е изградена между 1906 и 1907 г. от местен майстор зидар.

Джене, Мали

Храмът е построен върху правоъгълна площадка. Стените, които са с дебелина межди 41 и 61 см. не само издържат масиванта конструкция, но и изолират от доста високите температури в Джене. Покривната конструкция е забележителна и се отличава с подвижни керамични капаци, които са част от отдушниците.

Съществува традиция всяка пролет стените на джамията да се обновяват от местните с кирпич и палмово дърво. Освежаването на джамията е всъщност един от най-големите и весели празници на Джене.

Тази традиция се превръща в празнично събитие за града, което е съпроводено от ежегоден панаир. Самият празник е съпроводен от тържествено биене на барабани и песнопения, докато жените носят към джамията ведра с вода върху главите си, а мъжете докарват глинестата смес на площада. Възникнал е обичаят по това празнично време местните да се омазват от главата до петите с кал.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати