Лхаса

25.07.2011
Potala Palace

Лхаса е столицата на автономната област Тибет в Китайската република. Той е разположен на 3650 м надморска височина на северните склонове на Хималаите (Himalayas), в южната част на Тибетския автономен район. С местоположението си Лхаса е най-високо разположеният град в света. На 50 км от него е изградено летище, а пътят до духовния център отнема около час.

Лхаса

Това главното място за на Тибетския автономен район е и традиционната резиденция на Далай Лама. В буквален превод името Лхаса означава „земя на боговете“, а в древността мястото се е наричало "Rasa", чието значение е същото.

Днес в Лхаса и в района на свещения град живеят около 1 100 123 души. Лхаса е дом на тибетци, хора от народите Хан и Хуи, както и на още няколко етнически групи. За милионите посетители на Тибет местните са винаги гостоприемни, мили и положително настроени. В града може да откриете заведения, в които да се запознаете с местната култура и музикални традиции. Логично, алкохолното меню ограничено, но пък традиционната музика и танцови спектакли ще ви напълнят душата.

Потала Палас

Лхаса датира от 1300 г., като е изградено в долина, намираща се в непосредствена близост до едноименната река. През 7 век тук са построени първият храм Джоханг и двореца Потала. Осем века по-късно са изградени будистките манастири Сера, Ганден и Дрепунг.

Историческото и духовно наследство на Лхаса е огромно, що се отнася до борбата и защитата на тибетската култура. Тук е разположена уникалната и най-почитана от тибетската култура статуя Джово Шакямуни, ситуирана в мащабния джохангски храм. Той се състои от три етажа, в които се помещават молитвени отделения. Поклониците тук преминават през три концентрично разположени алеи – две около самия храм и една във вътрешността му.

Манастирът Потала

На около 3 км се намира и т.нар Летен дворец, както и двореца Потала. Някога това е било духовният и политически център на Тибет, но днес са превърнати в музеи. Издигнати през 17 в. по времето на петия Далай Лама, тази свещена сграда разполага с 1000 стаи. Вътрешната част се състои от т.нар. Червен дворец и служи за гробница, в която се поставят свещените останки на предишните Далай Лами. Белият дворец пък е служел за зимна резиденция на предводителя и за седалище на правителството.

Районът е развито туристическо място в Азия, като предлага доста добри хотели, вкусни ресторанти, туристически агенции, китайски универсални магазини и супермаркети. Някои зони от града трудно се различават от по-големите китайски населени места, но въпреки това тибетският дух е силно осезаем, особено в старите части близо до Баркор (Barkhor).

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати