Коимбра

24.03.2010
Coimbra

На 195 км в северна посока от Лисабон е разположен град Коимбра (Coimbra). В тази част на Централна Португалия, това е най-голямото и значимо населено място. Коимбра е трети по големина в страната след столицата Лисабон (Lisbon) и град Опорто (Porto). През 12 в. селището е служело за столица на страната по време на 12-тата династия.

Коимбра пази и безценни съкровища, които напомнят, че някога градът е бил част от Римската империя. Оттогава са останали няколко археологически паметника, сред които един чудесно запазен акведукт. Най-лесният начин да стигнете до тук е като вземете влак или автобус от столицата Лисабон или от Опорто.

Градът с гордост може да се похвали, че притежава най-стария университет не само на територията на Иберийски полуостров, но и на територията на цяла Европа. След основаването на академичния център през 1290 г. Коимбра започва постепенно да се превръща в голям културен център. Заради монументалната сграда и история на университета днес тук годишно идват хиляди туристи.

Първоначално висшето учебно заведение е изградено в Лисабон, но през 1538 г. е преместен тук, като е построен край хълма на река Мондегу. Постепенно около университета започват да изникват постройки, в резултат на което днес около него се намира старият град на Коимбра. Модерната част от града се разпростира по протежението на реката, отвъд хълма.

Обширен площад има във вътрешността на университета. Тук е и входът на барокова църква. Задължително трябва да посетите катедралата „Се Веля”, която е в романски стил и датира от 12 в. Във вътрешността й интериорът не впечатлява с нещо грандиозно, но има много хубав златен олтар на възраст от 6-7 в.

Особенно впечатляваща е университетската библиотека „Жоау V”, смайваща с огромните си красиво украсени мащаби. Сред покрития с фрески таван и уникални дървени маси се съхраняват повече от 300 000 книги.

Коимбра има и традиции от векове във футбола. Местният отбор е известен като Академика Коимбра. Той е създаден от студентски съюз на Университета в Коимбра през далечната 1876 год.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати