Рощок

26.05.2010
Рощок

Рощок е най-големият град в североизточната германска провинция Мекленбург. Разположен в северната част на този немски район на площ от 181.44 кв. км Рощок има население около 200 000 души. През този интересен германски град, в който не липсват исторически забележителности преминава и река Варноу (Warnow), която се влива в Балтийско море. Срещата на реката с морските води става в района на разположения на 12 километра в северна посока от централната част на Рощок квартал Варнемюнде (Warnemünde).

Възходът на град Рощок започва с неговото членство в Ханзата. През 14 век той е мощен пристанищен град с около 12000 жители, а същевременно и най-големият град на Мекленбург. Круизни кораби, които са плавали по Балтийско море, са били изработени в Рощок. През 1419 г. в Рощок е основан и университетът, който е един от най-старите университети в Северна Европа.

Стратегическото местоположение на Рощок предизвика завист на нейните конкуренти – пристанищните градове в близките държави. В резултат на това датчаните и шведите окупират града на два пъти – веднъж по време на Тридесетгодишната война, между 1618 и 1648 година и отново от 1700 до 1721. По-късно, францизите начело с Наполеон, окупират Рощок за около десетилетие до 1813 година.

град Рощок в Германия

През първата половина на 19 век Рощок възвръща голямата част от икономическата си значимост. Това до голяма степен става благодарение на търговията с пшеница, а от 1850 г. индустриализирането на Рощок дава нов икономически тласък на северния германски град. Изключителният напредък на промишлеността става благодарение на корабостроенето. В Рощок е построен и първият параход в Германия, който е задвижван от перка.

Туристическата обиколка на забележителностите в Рощок няма ка да не премине с една пешеходна разходка из Стария град. Тук са разположени старият пазар "Алтер Маркт", красивата църква "Света Богородица" (St. Mary's Church), Новият пазар (Neuer Markt) с Кметството и църквата "Свети Петър" (St. Peter's Church). Старият град на Рощок се разпростира около Стария пазарен площад и тук е разположена църквата „Свети Петър”. В новата част на града е разположен университетският площад и самия университет Рощок.

Пристанището в Рощок от високи

Новият пазар в Росток е разположен на бившия средновековен пазарен площад в града. Като част от историческия център на града пазарът се разпростира на площ от 90 х 80 квадратни метра. Това оживено търговско средище води началото си от 18 век, когато тук се събират местните богати жители. Навсякъде около площада се издигат невероятно красиви стари сгради, които впечатляват с бароковата и класическата си архитектура. Една от сградите на пазарния площад в Рощок е и тази на местното кметство.

Най-старата къща на площада е дом № 16, който е построен още през далечната 1600 година. В момента Новият пазар в Росток е едно от най-известните и посещавани места на територията на града. Освен историческите сгради паметници тук има множество магазини, кафенета и ресторанти. Около Новия пазар в Рощок се разпростира средната градска част, в която се издига и красивата църква "Света Богородица".

4.6
Общо 5 гласували
5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
georgi
georgi
11.11.2012 20:17
кой педал е направил страницата да не може да се копира
0
0