Есен

30.04.2011
Есен

Есен (Еssen) е един от интересните германски градове и много посетители тук остават доста учудени, когато разберат, че историята на града датира много по-отдавна, отколкото например тази на мегаполиси като столицата Берлин или разположения в сърцето на Бавария – Мюнхен. Есен със своите близо 600 000 жители е разположен на 210.32 кв. км в центъра на региона Рейн-Рур. Известен предимно като голям промишлен регион, той заема централната част на западната немска провинция Северен Рейн-Вестфалия. По брой на население Есен се нарежда на около 6-7 място в Германия заедно с градовете Дортмунд и Щутгарт.

Поради факта, че е разположен в центъра на голяма индустриална зона, Есен е голям търговски център не само с регионално значение. В Рурския басейн е едно от най-големите находища за добив на въглища, което бележи ранната и продължителна индустриалан история на Есен , където също е широко застъпено и производството на стомана. В град Есен се намират седалищата на на 13 от 100-те най-големи немски корпорации.

Освен индустриален Есен е и културен център. Доказателството за това дойде с провъзгласяването му за "Европейска културна столица" 2010. Важно е да се отбележи и намиращият се тук университет "Дуисбург-Есен " (Universität Duisburg-Essen), който възниква като колаборация между двата близко разположени града – Дуисбург и Есен .

В западния немски град има доста архитектурни и исторически забележителности, както и няколко световно известни панаира, които се провеждат ежегодно. Едно такова изключително събитие е например на т.нар. „Есен ската седмица на светлината” („Essener Lichtwochen”) или на международния празничен пазар „Коледа в Есен ”, които са добре познати далеч извън границите на града и всяка година привличат стотици хиляди посетители.

Около 50 търговски панаири всяка година посрещат над 530 000 гости на Есен . Безспорно най-големият панаир е Автомобилното изложение в Есен (Essen Motor Show), което е едно от най-добрите международни панаири за коли. Друго интересно събитие е панаирът, който е най-големият световен панаир за потребителски игри.

Цехе Цолферайн в Есен

Сред основните забележителности на Есен е театърът Алто (Aalto-Theater), чиято гранитна авангардна постройка впечатлява с екстравагантната си архитектура. Театърът е разположен насред зелените централни градски поляни на Есен . Модерната и хармонична постройка на театъра Алто е дело на финландската архитект Алвар Аалто. Театърът е преоткрит наново през септември 1988 г. и получи признанието "най-красивия немски театър от 1945 г.". В невероятната и класна вътрешна част на театъра редовно се провеждат вечерни концерти и пиано-матинета. Отличната репутация на Есен ската филхармония и ансамбъл се носи далеч извън рамките на страните съседки на Германия.

Най-старата археологическа находка, открита в района на Vogelheimer Klinge, датира от 280 000 – 250 000 г. пр. н. е. Тя представлява нож, намерени в квартал на Vogelheim в северната част на Есен по време на строителството на канала Рейн-Херне през 1926 г. Замъкът Алтебург (Alteburg), който също може да посетите в района на Есен , е разположен в южната част на града, като датира от 1-ви или 2-ри век пр. н. е.

3.1
Общо 8 гласували
5 1
4 2
3 3
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати