Нюрнберг

28.11.2010
Типичната архитектура за Нюрнберг

Нюрнберг (Nuremberg) е градът в южна Германия, в който всяка година се провежда най-старият коледен пазар в Европа. Разположен е на река Пагниц и на канала Рейн-Майн-Дунав, в Югоизточна Германия, провинция Бавария. Нюрнберг, който е известен с интересния си музей на играчките, се разпростира на 186.38 площ, а жителите му са повече от 500 000 души.

Близо 6 века – от 1050 до 1571 Нюрнберг е важен център на Римската империя, тъй като там заседава Райхстага и т.нар. имперски съд. През 1219Нюрнберг е обявен за свободен град от тогавашния император Фридрих II. Заедно с градчето Аугсбург, Нюрнберг става основен търговски център на пътя от Северна Европа към Италия.

През 15 и 16 век Нюрнберг става едно от поприщата на германския Ренесанс. През 1525 градът приема Реформацията, а през 1532 г. там е подписан Нюрнбергския мир, с който лутераните получават големи отстъпки. По време на Тридесетгодишната война, Густав II е обграден в Нюрнберг от Валенщайн. След края на войната градът запада и възстановява значението си чак през 19 век, когато се разраства като значим индустриален център в Германия.

Нюрнберг

През далечната 1806 г. Нюрнберг е присъединен към Бавария, а през 1835 г. първата железопътна линия в Германия свързва града. Поради голямото си значение в Римската империя, Нюрнберг е избран от германската работническа партия за място на големи нацистки събития и прояви. След идването на власт на Адолф Хитлер Нюрнберг се превръща в светилище за националсоциалистите и те построяват там много правителствени сгради.

По време на Втората световна война Нюрнберг произвежда половината немски двигатели за танкове, самолети и подводници. Поради своето военно значение градът е изцяло разрушен от британските и американски бомбардировки. След края на войната градът е построен изцяло наново, много от старите сгради са изцяло реставрирани до първоначалния си вид. Както е известно в Нюрнберг се провежда Нюрнбергския процес срещу висши нацисти, обвинени във военни престъпления срещу човечеството.

Днес красивите архитектурни шедьоври в Нюрнберг привличат милиони туристи всяка година. Сред основните забележителности на града са трите замъка, които се извисяват над Нюрнберг от запад и от изток. В самия център на града се намира най-голямата болница в средновековна Европа, а готическата църква Лоренц Кирхе е била построена между 1270 и 1350 година.

Замъкът в Нюрнберг

Нюрнберг е известен и с Германския национален музей на железниците. “Марктплац” и “Красивия фонтан”, Манастирът “Св. Дух”, “Фрауенкирхе”, Къщата на Дюрер, Графският замък са едни от основните места, които трябва да видите, ако посетите Нюрнберг. Старият фонтан е издигнат през 14 век и представлява пирамида от 40 внушителни фигури - герои от древността и Средновековието, философи, евангелисти и други известни личности.

В Нюрнберг се намира и най-старият и най-големият коледен базар в Европа, който се провежда на стария площад около историческата „Фраунекирхе”. Първият писмен документ за прочутия базар е от 1628 г., а един списък, който се пази в Нюрнбергския исторически музей, свидетелства, че през 1737 г. например в коледния базар са участвали всички знатни градски майстори и занаятчии, общо около 140 души.

4.4
Общо 8 гласували
5 4
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Атанас
Атанас
22.05.2012 11:25
Много красив град.
0
0