Антверпен

14.04.2010

Още от векове Антверпен (Antwerp) е известен като арисоткратичният град на Белгия. Този забележителен град е разположен в северната част на страната, като е столица на на провинция Антверпен. Градът е един от най-важните търговски центрове на Белгия. В Антверпен се намират офици на много международни корпорации, като пристанището му е едно от най-натоварените и важни в Европа. Пристанището на Антверпен е второ по големина в Европейския съюз след това на Ротердам. В града живеят около половин милион души, а заедно с предградията броят на жителите става близо 1 200 000 души. Антверпен е разположен на десния бряг на река Шелд (river Scheldt), която се влива в Северно море.

Около името на града се разказва интересна легенда. Според народния белгийски фолклор Антверпен е кръстен на митичен гигант на име Антигон (Antigoon), който живеел близо до реката. Гигантът изисквал такса от желаещите да преминат реката. Тези, които отказвали да платят, се разделяли с едната си ръка. Гигантът я отрязвал и я хвърлял в реката. Митичният великан бил победен от младеж на име Брабо, който по геройски начин успял да отсече ръката на гиганта и да я хвърли в Шелд. Именно така възниква наименованието на Антверпен – на холандски werpen означава хвърлям. Дълго време Антверпен е бил важен град за държавите от Бенелукс. Това е икономически съюз между Белгия, Холандия и Люксембург.

Антверпен

Разходката из красивите площади и улици на Антверпен определно има с какво да ви впечатли. Започнете от на Големия пазарен площад. В западната му част ще видите интересната сграда на кметството, която е построена между 1561 и 1565 година. Пред Кметството на Антверпен може да видите и красивата статуя именно на гиганта Антигон, който е дал името на белгийския град. Тук може да видите още женски статуи, символизиращи правосъдието, предпазливостта, Дева Мария и др.

Една от архитектурно-историческите забележителности на Антверпен е църквата Сейнт Джеймс. Тя е изградена в гитически стил, на мястото на общежитие за поклонниците към Сантяго де Компостела. Не пропускайте да влезете в нея и да видите гроба на Робенс, който е разположен в източния параклис на църквата. Преди да започне изграждането на църквата, някъде около 1431 година, на мястото се е намирала сграда, която е била спирка по маршрута към мястото където е погребан Апостола Яков (Апостола Джеймс) в Сантяго де Компостела.

Изграждането на тази църква в Антверпен започва през 1491 година, като до 1656 година тя все оше не е завършена. В резултат на това и архитектурните тенденции през този век, вътрешността на църквата е изградена в бароков стил. Когато са чертани плановете на църквата в Антверпен било предвиждано тя да има една кула с височина 150 м. Това било доста над двете планирани кули на катедралата на Дева Мария, всяка от които е висока по 123 метра. Поради финансови проблеми през 16 век обаче кулата е издигната едва на 1.3 от плана.

Другата безспорна архитектурна забележителност в Антверпен е катедралата на Дева Мария , чиито строеж започва през 1351 година и макар че първият етап приключва през 1521, тя така и остава незавършена. Архитектурата на катедралата Дева Мария в Антверпен е предимно в готически стил, като има обаче и доста барокови елементи.Единствената завършена кула е с височина 123 метра и е най-високата църковна кула в Бенелукс.

Доста интересна е и постройката Farmers tower, която е втората по големина сграда в Антверпен след катедралата на Дева Мария. Висок близо 100 метра, това е първият небостъргач построен на територията на континента Европа. Строежът на сградата е приключен през 1931 като тогава височината му е била 87, 5 метра.

В старата част на Антверпен може да посетите историческия средновековен замък Хет Стийн (Het Steen), който е построен между 1200 и 1225 година. Днес тази историческа крепост се счита за най-старата сграда в Антверпен. Част от конструкцията на замъка е била разрушена, за да се пътища, свързващи южната и северната част на пристанището. Днес в него може да разгледате интересен музей на корабоплаването. От 1952 година замъкът в Антверпен е превърнат в музей на морската история. В него също така може да видите и военен паметник на канадски войници от Втората световна война.

3.7
Общо 7 гласували
5 1
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
диди
диди
31.01.2013 20:38
искам да кажа че на мен страшно много ми хареса Антверпен макар че бях само за 2 дни ако имам възможност да ида за повече време няма да съжалявам.
0
0
жител на антверпен
жител на антверпен
09.01.2012 03:17
я по добре се разходи из анверпен без екскурзовод и ще видиш че града е една гиганска клоака пьлна с негри мароканци цигани и ужасно много турци,сградите са стари неподьржани и навсякаде мирише на урина и дюнери
0
0