Дъблин

24.09.2010
Dublin

Наричат Ирландия още Изумрудения остров – заради невероятно красивата природа, която е в резултат на географското положение на острова. Тук времето е непредсказуемо, често е мрачно и дъждовно, но ирландците все пак остават едни от най-жизнерадостните, гостоприемни и усмихнати хора. Те определено знаят как да се веселят и не е изненада, че Ирландия е дала на света две отлични алкохолни марки – бирата „Гинес” и уискито „Джеймисън”.

Ирландската столица Дъблин (Dublin) е разположена точно в средата на източния пясъчен бряг на живописния Дъблински залив. Дъблин е най-големият град на Република Ирландия и главно населено място на едноименното ирландско графство. Дъблин се намира тъкмо там, където река Лифи се влива в Ирландско море. Самият Дъблин е неголям – населението му е около 510 000 жители, като заедно с предградията броят им скача до милион и половина. Река Лифи разделя Дъблин на северна и южна част . Условно съществува разделение между жителите на двата бряга – в южната част живеят средната класа и по –заможните хора, докато северната част си оставаз подчертано работническа.

Това деление има и своята историческа предпоставка и обяснение. Бедните и богатите райони в Дъблин датират от около 1700 г., когато Артър Гинес, създателят на прословутата бира и днес национален герой, районирал Дъблин . Построил фабриката си в Дъблин 8, близо до пристанището и около нея се настанили черноработниците, Дъблинския затвор, днес национален исторически музей, и лудницата.

Понеже реката Лифи, която разделя Дъблин на северен и южен, преливала, той построил няколко отводнителни канала, разбира се, не защото се грижел за работниците си, а за да транспортира бирата по тях. Богатите английски аристократи-ландлорди (ирландците нямали право на собственост върху земята, но имали право да я стопанисват — така били разделени на англичани-земевладелци и ирландци-арендатори) се заселили около морето на Дъблин в южните части, на високо. Там въздухът бил чист, морето топло заради Гълфстрийм, достатъчно далече от бедността и чумата на града и достатъчно близо, за да се издават заповеди и да се ръководи страната.

Дъблин

Името на Дъблин вероятно произлиза от ирландското Dubh Linn, което буквално се превежда като "Черна локва” макар че тази хипотеза е спорна. Общественият транспорт в Дъблин е доста добре организиран, но въпреки това ирландската столица трябва да се обиколи пеша, за да се разгледат всичките й прелести. Няма как да пропуснете да посетите някоя от прословутите дъблински кръчми. "Джони Фокс" е един от най-известните и посещавани пъбове в страната. Намира се на няколко километра от града с отличен изглед към столицата и залива. Известен е с това, че е най-високо разположената кръчма в страната, с фолклорна музика 7 дни в седмицата.

Популярността на Дъблин ските кръчми става пословична, откакто Артър Гинес създава пивоварната на Сейнт Джеймсис Гейт. Оттогавакръчмите и пъбовете в Дъблин стават средище на социалния градски живот. Разбира се, пъбовете в Дъблин едва ли биха били толкова запомнящи се и колоритни, ако не е традиционната ирландска музика, която създава уникалната им атмосфера.

Наред с шумния и весел живот в пъбовете на Дъблин , градът си остава и лоно на литературата и културата. Днес дори се организират туритстически обиколки из т. нар литературни кръчми, в които някога са се събирали едни от най-известните днес автори. Дъблин е и родното място на Оскар Уайлд. Културната атмосфера на Дъблин е осезаема, доакто се разхождате покрай Дъблинския замък, Дъблинската Катедрала, Библиотеката Честър Бийти, която е и музей на изкуствата.

Навярно най-голямата забележителност на Дъблин е замъкът (Dublin Castle), който се намира в сърцето на старата част на града. Дворецът се намира на Дейм Стрийт, а днес той е главно седалище на ирландското правителство. Видът на замъка в Дъблин е запазен от реставрацията му през 18 век. Дворец е едно забележително произведение на средновековната архитектура, като едновременно съчетава няколко стила в строителството. Във вътрешността му може да разгледате различни апартаменти и зали, като например залата Сейн Парк или пък Тронната зала. В двореца се помещава и Библиотеката Честър Бийти. Това е едновременно библиотека и музей на изкуството. Колекцията от редки книги, миниатюри, рисунки и ръкописи е събрана от Сър Алфред Честър Бийти. Музеят е домакин на международни изложби, които се радват на огромен интерес.

Мост и катедрала в Дъблин

Сред главните забележителности в Дъблин е колежът "Света Троица" и особено библиотеката, в която се съхраняват над 200 000 антични текста. Тук се намира и е известната Библия от 9 в., позната като Книгата на Келите. Не пропускайте да посетите и Музеят на Гинес (марката черна бира датира от 1759 г.). На територията на пивоварната се намира една от най-високите сгради в Дъблин , а на върха й е изграден удобен ресторант, където можете да се наслаждавате едновременно на чаша бира и на прекрасна гледка към целия град.

3.8
Общо гласували: 12
5 3
4 5
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати