Банкок

14.04.2010
Банкок в ТАйланд

През 2009 г. Банкок беше обявен за вторият най-скъп град в Югоизточна Азия след Сингапур. Днес Банкок е един от „икономическите зверове” в света, но азиатският град успява по отличен начин да съчетае своето културно богатство, историческото си налседство и забележителности заедно с прословутите си места за всевъзможни развлечения. Тази симбиоза извоюва имиджа на Банкок на едно доста интересна и екзотична дестинация. Историческите пмаетници на града не са пренебреганти за сметка на лъскавото модерно строителство на градските пейзажи.

Сред най-големите забележителности на Банкок са хилядите храмове, Големият дворец (Grand Palace), дворецът Виманмек (Vimanmek Palace Complex), прословутите червеноосветени зони, които предлагат страстни удоволствия. Всички тези места по отделно или като съвкупност са причината в Банкок ежегодно да пристигат над 11 милиона туристи от цял свят – число, което далеч надминава броя на посетителите в световно известни дестинации като Париж и Лондон.

Банкок е столицата, най-голям и най-важен град на Тайланд. Банкок е разположен на Тайландския залив, точно там, където течението на река Чао Прая (Chao Phraya River) се влива в морските води. Реката е най-важната характеристика, която обособява ландшафтния изглед на града. В Банкок има цяла плеада от речни ръкави и по-малки канали, които са му заслужили прозвището „Венеция на Изтока. Около 6 500 000 души живеят в главната част на Банкок, а заедно с предградията броят на жителите на тайландската столица скача до близо 12 000 000 души. С това си население Банкок се счита за един от най-многолюдните градове в света.

Bangkok

Днешен Банкок е резултат от огромния инвестиционен бум през 80-те и 90-те години в азиатските страни. Много мултинационални корпорации основаха седалища в столицата на Тайланд и превърнаха Банкок в един от световните бизнес и финансови центрове. През последните десетилетия Банкок се очертава като значителен икономически, политически, но и културен, моден център, който е арена не само на важни бизнес сделки и дела, но и на развлечения и забавления. По тези фактори Банкок се нарежда до световни столици като Сингапур и Хонконг. Трябва да отбележим и значителните екологични проблеми, които има Банкок в резултат на скоростния растеж. Според Световната метеорологична организация Банкок е най-горещият град в света. Въпреки това, Банкок си остава една от най-популярните туристически дестинации.

Банкок започва да се очертава като селище, започвайки първо като малък търговски град по западния бряг на река Чао. Това е още преди създаването на кралство Аютая (Ayutthaya), което се счита за предшественик на съвременен Тайланд. Кралството съществува от 1350 до 1767 година. През 1767г. топада под управлението на Кралство Бирма (Burmese Kingdom). Официалното име днес на Банкок се състои от цели 20 думи и се смята за едно от най-дългите в света.

Обиколката на забележителностите в Банкок е продължителна, но невероятно интересна. Една от най-големите забелжителности в азиатския град е Гран Палас. Този пищен кралски дворец се разпростира на голяма, като фасадата и най-вече интериорният дизайн на замъка е украсен в злато и скъпоценни камъни. Този дворцов комплекс е наистина забележителен със своите различни сгради, които завършват с драконови опашки. В Гран Палас в Банкок може да видите статуята на Изумрудения Буда, която е разположена в кралския параклис. Тази фигура на Буда е най-свещената и най – почитаната в цял Тайланд. В Банкок са разположени още древните храмове на Златния и на Полегналия Буда, както и т.нар. Мраморен храм. Големият дворец в Банкок не се използва от краля като жилище, а само за официални церемонии.

Банкок

За жалост четирите основни сгради в комплекса не са отворени за туристи, но пък фасадите им са също нещо забележително.

Задължително трябва да посетите известните плаващи пазари, откъдето може да си купите сувенири, предмети на изкуството, както и различни местни деликатеси. Не пропускайте да се разходите в района на старите къщи, които са изградени върху дървени стълбове във водата. Доста интересна за посещение е и къщата на Джим Томпсън. Той е най-важният американец в историята на съвременен Тайланд. Преди да изчезне безследно през 1967 г. в джунглите на Малайзия, той възкресява местното производство на коприна.

4
Общо 6 гласували
5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати