Катманду

19.03.2013
Катманду

Катманду (Kathmandu) е столица на Непал и навярно едно от най-свещените места на нашата планета. Сгушен в пазвите на Хималаите, Катманду е разположен в едноименната долина на тази голяма планинска верига, на повече от 1350 метра надморска височина. Още две непалски селища са разположени до Катманду, който е и най-голямото населено място в Непал – Патан (Patan), отстоящ на 5 км на югоизток и Бхактапур (Бхактапур), който е на 14 км в източна посока от непалската столица. С население от около 1 000 000 души, Катманду е динственият по-голям и сравнително по-модерен град в Непал.

Силно развити в непалската столица са различни занаяти като художествена резба, тъкачесто, кожарство, а освен това изключително важно е и развитието на туризма. Хиляди хора от цял свят идват в Катманду, за да се докоснат до одухотворената и омиротворена атмосфера в този планински град. Четири са планините, които обграждат Катманду - Shivapuri, Phulchowki, Nagarjun и Chandragiri. Целият Катманду е разделен на три основни зони. В Катманду също така има и летище.

Древната история на Катманду е успяла да съхрани хармонията и красотата на този град. Според мнозина Катманду е един от най-красивите градове на земята. Историята на града започва някъде около 724 г., като тогавашното име на селището е било Кантипур, което в превод звучи като: „Град на красотата”.

Данни за населяването на тукашната долина има още от около третото столетие преди н.е. Местните хора вярват, че в тяхната долина живеят невероятно много божества. Те разказват интересна легенда около възникването на града, според която будистки монах победил злите духове и отрязал върха на хълма. Благодарение на тази храброст долината се напълнила с вода, която пък образувала езеро. След отичането на езерните води, долината станала пригодна за живот и се заселили първите хора.

Името Катманду идва от един манастир, на когото е кръстена непалската столица. Храмът Кащамандап (Kaasthмandap), чието име буквално се превежда като „подслон под дърво”, е строен през 1596 г. от крал Лакшми Нарсингх Мала (King Laxmi Narsingh Malla) и е известен още като Мару Сатал (Maru Sthal). Този манастир е построен изцяло от дърво, а според преданието дървеният материал е дошъл само от едно единствено дърво. Абсолютно всички сгради в Катманду са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство под името „Долината Катманду”.

Град Катманду

Хълмът Сваямбху е най-високата точка в Катманду. При хубаво и ясно време от върха на хълма се открива невероятна гледка към цялата долина на непалската столица. Катманду обаче има сериозен проблем със замърсяването на въздуха. Една от най-големите светини в Катманду е храмът Сваямбхунатх. Този храм има 350-те стръмни стъпала, които водят до същността на светинята – голяма бяла ступа, която според местните е на повече от 2000 години.

От хипарското течени през 60-те и 70-те години на отминали век е останало наименованието на храма „Храма на маймуните”. В онезо години хипитата са превърнали това място в нещо като свое лоно. Районът Тамел в Катманду е най-автентичен и като такъв привлича по-голямата част от туристите. Тук може да видите заведенията, в които са отсядали легендарните Битълс и Йоко Оно, Боб Дилън и др.

Освен със своите многобройни исторически забележителности, Катманду е известен и с това, че е изходен пункт за кралския Национален Парк Читван (Chitwan), който е на 175км. в югозападна посока. Той се състои от мочурища, хълмове, тропическа и субтропическа гора, в която живеят много животински видове, голяма част от които са застрашени. Тук можете да обиколите парка на гърба на слон и да си направите страхотно сафари. За да разгледате най-добре Читван, останете да пренощувате поне три дни.

Забележителности в Катманду и околностите му:

- Площада Дурбар (Durbar Square) с известните пагоди

- Старият кралски дворцово-храмов комплекс Хануман Дхоха (Hanuman Dhoka), датиращ от 15-18в.

- Храма-манастир на живата богиня Кумари (Kumari Ghar)

- Будисткият храм Сваямбунатх (Swayambhu Temple) или Храма на маймуните (Monkey Temple), датиращ от 3 в.пр.н.е. Наречен е Храм на маймуните от хипитата през 60-те и 70-те год. на миналия век

- Хиндуисткия комплекс Пашупатинатх (Pashupatinath temple), датиращ от 13 в.

- Храмаа Боднант (Boudhanath Temple) от 3 в.пр. Хр. със огромната будистка ступа

- Кулата Бхимсен (Bhimsen Tower) от 1834г.

- Двете столици на старите княжества Патан и Бхатапур, които доста приличат на Катманду и са в близост до него

3.7
Общо 9 гласували
5 3
4 1
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати