Ама Даблам

09.01.2012
Ама Даблам

Планината Ама Даблам (Ama Dablam) се намира в Хималаите и се издига на 6812 метра надморска височина. Връх Ама Даблам е смятан за един от най-впечатляващите планиски върхове в целия свят. Той не е толкова висок, но е изумително красив. На непалски името на върха се превежда като Колието на майката.

През последните няколко години изкачването на връх Ама Даблам набира все по-голяма популярност. Най-често избираният от катерачите маршрут е по югозападния хребет на планината, като се тръгва от южната й страна. Това изкачване в техническо отношение е по-сложно, отколкото обикновените туристически маршрути в повечето високи планини по света. Това се дължи на факта, че почти всички ключови участъци по маршрута към върха се намират на височина над 6000 метра.

На туристите се препоръчва при изкачването да са добре екипирани. Изисква се носенето на спален чувал, който да е предвиден за температура двадесет градуса под нулата, голяма раница, подходящи обувки, слънчеви очила, слънцезащитен крем – с фактор 25, необходими лекарства, телескопични щеки, брадва за лед, алпийски котки, карабини, специални въжета, фенерче за глава, дебело яке и панталон, дебели ръкавици, шапка, маска за лице, слънчева шапка, ветроупорно яке, три чифта вълнени чорапи, три пуловера.

Има места по маршрута за изкачване на Ама Даблам, които са почти напълно отвесни, така че изискват опит в катереното с помощта на въжета. Не се препоръчват самостоятелните опити за изкачване на Ама Даблам. Има достатъчно много специалисти, които да помогнат на туристите в изкачването на върха, без да се стига до рискови ситуации.

Катеренето на Ама Даблам се препоръчва на хора, които са се катерили по достатъчно трудни скалисти места. За хората, които нямат достатъчно опит, но имат голямо желание да покорят върха, се предлагат тренировки на местно ниво с изкатерване на по-малки върхове, които обаче имат структура, сходна с тази на Ама Даблам.

Ама Даблам в Хималаите

Оформен като красива пирамида, върхът Ама Даблам е една от предпочитаните туристически дестинации за хора, които обичат покоряването на високи върхове и не се спират пред предизвикателствата. По време на изкачването на върха се налага да се преминават много стръмни места, голяма част от които са заледени.

Достигането до първия базов лагер отнема около шест часа. Престоят в лагера помага за процеса на аклиматизация. Колкото по-нависоко се изкачват туристите, толкова по-красиви гледки се откриват пред очите им. Може да се види цялата западна част на Хималаите, връх Чо Ю (Cho Oyu ), който се издига на 820910 метра височина, и връх Нумбур (Numbur), който е с височина 6859 метра. Вижда се и връх Тауехе (Taweche), който се издига на 6367 метра височина.

До следващия лагер се достига за около пет часа път. Пътят преминава както през лесни за преход скални тераси, така и през заснежени планински ръбове. Преди да се стигне до лагера, трябва да бъде изкатерена така наречената Жълта кула, която е приятна за катерене, но е доста натоварващо, тъй като катеренето трябва да се извърши на толкова голяма височина.

След като се тръгне от втория лагер, се набира бързо височина. Изкачването е трудно и върхът на така наречената Сива кула предлага ново предизвикателство за катерачите. Пътят не е много труден, но има едно-две места, които изискват не само подготовка и пълна концентрация, но също така и достатъчно силно желание за преодоляването им.

След като се стигне лагерът 2.9, следва изкачването на самия връх. Лагерът 2.9 е доста студен и е препоръчително да не се преспива в пределите му. Пътят до върха отнема около четири часа. Но усилията си струват, защото гледката от върха е великолепна.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати