Висбаххорн

12.10.2012

Висбаххорн (Wiesbachhorn), известен още като Гросес Висбаххорн (Grosses Wiesbachhorn), е величествена планина, разположена в източните Алпи (Alps), и по-точно в Австрийските Алпи. Тази неособено висока планина е сравнително лесна за изкачване, което я прави любима на много туристи и катерачи без опит.

Висбаххорн

Височината на планината е 3564 метра. Организиране на лагери за аклиматизиране за спиране по маршрута към върха не са необходими, тъй като условията не са тежки. Въпреки че се налага да се положат доста усилия на някои от участъците, които са по-трудно, като цяло преодоляването на планината може да мине без специално оборудване и без предварителна подготовка. Тази планина дори се използва като подготовка за начинаещи алпинисти.

Гросес Висбаххорн е най-лесно достижима откъм северната си страна. На 2800 метра надморска височина се намира прочутата Хайнрих Швайгер Хауз (Heinrich Schweiger Haus), където може да се направи почивка. През 2010 и 2011 година заради обновяване на сградата е имало само шест места за туристи, в зимната стая, които да се ползват при крайна нужда. През лятото на 2012 година Хайнрих Швайгер Хауз отново отваря вратите си за катерачите. В уютната сграда могат да намерят подслон осемдесет и трима човека, има достатъчно място и условия за комфортно прекарване.

Планината може да бъде изкачена и откъм Обервалдер Хуте (Oberwalder Hutte), което отнема повече от шест часа.

Ако я изкачвате откъм източната й страна, трябва да имате катерачески умения от висок клас, тъй като маршрутът е пълен с предизвикателства. Откъм източната страна минава прочутото Глосглокнер Хох Алпен Щрасе (Grossglockner Hoch Alpen Strasse) – това е път, който е дълъг четиридесет и осем километра и разкрива пред пътниците великолепна гледка по цялата си дължина.

Гросес Висбаххорн е изумително красива планина, затова всяка година тук пристигат туристи и любители на катеренето от различни кътчета на планетата. Пропорциите на Висбаххорн са перефектни и никой от околните върхове не може да й съперничи по височина. Години наред тази планина е била смятана за най-високата планина в Хое Тауерн (Hohe Tauern).

Първото изкачване на планината Гросес Висбаххорн е направено от двама фермери от Фуш (Fusch), чиито имена били Занкер (Zanker) и Зорнер (Zorner). Това се случило през осемнадесети век, като те изкачили планината откъм югоизточната й страна. Първото зимно изкачване на планината било през 1906 година от Т. Обервалдер (Th. Oberwalder). Той изкачил планината откъм югозападната страна.

Планината Гросес Висбаххорн е много популярна сред алпинистите и е особено подходяща за изкачване от начинаещи алпинисти, тъй като е доста лесна за покоряване. В различните времена на годината идват алпинисти с различна степен на подготовка, тъй като има периоди, в които Висбаххорн не е толкова лесна за превземане.

Откъм северозападната страна планината е била изкачена за пръв път през 1924 година. Тогава Вило Велзенбах (Willo Welzenbach) и Фриц Ригеле (Fritz Rigele) за пръв път използвали котки при изкачването на планината. По онова време тази част на планината била изцяло покрита с лед. Днес ледът отдавна е изчезнал и този маршрут може да бъде покорен само през пролетта, ако условията са подходящи.

Катерачите, които искат да покорят Гросес Висбаххорн откъм Каиндлграт (Kaindlgrat), трябва да го направят преди края на лятото, тъй като когато снегът се топи, пътят губи много от своето великолепие. Добър вариант е това да става до средата на юли и след това през септември, когато има пресен сняг.

5
Общо гласували: 4
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати