Замъкът Аугустинбург

22.04.2010

Замъкът Аугустинбург (Castle Augustusburg) е класифициран като замък от световен ранк заради свойта уникална и ценна архитектура в стил рококо. Невероятно красивият Аугустинбург е разположен в малкото немско градче Брюл, което се намира близо до левия бряг на река Рейн, малко по - на юг от Кьолн (Cologne).

През Средновековието Брюл е укрепление на курфюристите на Кьолн, а удивителният Аугустинбург с неговите прекрасни и вдъхновяващи градини, както и с ембелматичното си стълбище, дело на известния архитект Балтазар Нойман (Balthasar Neumann), бил тяхна лятна резиденция.

Замъкът Аугустинбург

Замъкът Аугустинбург заедно с близко разположеният Фалкенлуст (Falkenlust) са класифицирани като шедьоври на рококо стила. И двата замъка са издигнати през 18 век за Клеменс Август (Clemens August), който е архиепископ и светски владетел на Кьолн.

Основите на Аугустинбург са положени през 1725 година, като проектът е възложен на архитекта Йохан Конрад Шлаун (Johann Conrad Schlaun). Архиепископ Август обаче имал по-необичайни изисквания към бъдещия Аугустинбург. Управникът предпочитал да резидентства в по-модерна и впечатляваща постройка, затова след тру години назначил за архитект Francois Cuvilliés.

Днешният Аугустинбург е резултат на работата на френския архитект, но и на много други помощници, с които той работи, като например Балтазар Нойман и уникалното стълбище, което той изработва. Нойман работи върху това същинско произведение на изкуството цели 8 години между 1740-1748-а. Самият Аугустинбург е построен върху основите на по-ранен воден дворец, който е сринат през 1689 година.

Блестящ в стила рококо замъкът Аугустинбург есе счита за най-съвършения дворец по течението на Рейн в този архитектурен стил, а през 1984 година той е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното историческо и кутурно наследство. В периода между 1747-1750 година твореца Карло Карлоне (Carlo Carlone) се занимава с боядисването на таваните на Аугустинбург, изписването на красивите фрески на стълбището, както и с украсата на важните стаи и параклиса.

След повече от 40 години работа, през 1769 година замъкът Аугустинбург е най-накрая завършен. Към настоящия момент Аугустинбург принадлежи към управата на тукашната немска провинция. Особено приятно би било посещението на замъка през лятото - от началото на май до края на август, когато тук се провеждат ежегодните Брюлски концерти (Brühl castle concerts).

4
Общо 6 гласували
5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати