Замъкът Кастел дел Ово в Неапол

19.11.2010
Замъкът Кастел дел Ово в Неапол

Замъкът Кастел дел Ово (Castel dell’Ovo - Egg castle) е масивна и внушителна средновековна крепост, която днес е една от най-атрактивните исторически забележителности на Южна Италия. Кастел дел Ово е разположен на малък полуостров, който в миналото е бил само остров, известен като island of Megaride.

Кастел дел Ово е едно от първите неща, които ще видите в залива на Неапол. Днес около него е пълно с яхти и ресторанти, предлагащи невероятни специалитети от морски дарове и риба. Замъкът също така е едно от най-популярните тукашни места за сключване на бракове.

Кастел дел Ово е известен още като Яйцето. Една интригуваща легенда разказва и обяснява този псевдоним на иначе ръбатата и грубовата архитектура на морския дворец. Историята разказва как преди десетилетия романския поет Вергилий, който бил прочут с магьосническите си умения, положил в основите на Кастел де лОво едно магическо яйце. Орисията на Вергилий била, че докато яйцето лежи там, цял Неапол ще се радва на благоденствие.

Самият полуостров Megaride днес е на първа линия на крайбрежната ивица на Неапол и е особено атрактивна гледка, имайки предвид внушителната конструкция на Кастел дел Ово. Като остров Megaride той се е знаел още при идването по тукашните територии на Кумаите (Cumae), които поставят основите на днешен Неапол някъде около 6 век пр. н.е.

През 1 век пр.н.е. римския патриции Lucius Licinius Lucullus изгражда на това място Вила Лакуланум (villa Castellum Lucullanum), която се явява първата масивна сграда на острова. През 5 век Валентиниан III (Valentinian III) облагородява конструкцията, а към 492 година тя функционира като манастир, основан от римския биограф и летописец Eugippius.

Egg Castle

През 9 век местните жители унищожават римските останки на Кастел дел Ово, за да не позволят те да се използват от сарацините (Saracen) за техните нападения. Настоящият замък е издигнат през 12 век, когато на власт е Чарлс I от Анжу (Anjou).

Той малко по-късно построява наблизо друга крепост - Замъкът Нуово (Castel Nuovo), като успоредно с това премества управата там, в резултат на което Кастел дел Ово губи от стратегическото си значение и владетелски функции. През 15 век видът на Кастел дел Ово доста се променя, като напомня за сегашния.

Някъде през 18 век около източната стена на Кастел дел Ово е сформирано малко рибарско селище на име Borgo Marinari. Днес то е една атрактивна яхтена зона с много приятни ресторанти с отлична италианска кухня. Самият Кастел дел Ово е свързан с един 100-метров тротоар и представлява по архитектурна конструкция правоъгълен бастион, гледащ към тротоара. Днес някои от просторните му вътрешни зали се използват за различни изложби и събития.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати