Замъкът Борбек

02.07.2010

Замъкът Борбек (Borbeck Castle) е разположен сред красив парк в едноименната част на немския град Есен. Борбек е поредната историческа забележителност в това селище в Германия, което е едно неповторимо място за туризъм, ако искате да научите повече за историята на страната и важната роля на самия Есен в нея. Наред с красивата вила Хюгел, замъкът Борбек е още една задължителна спирка, ако искате в най-пълен смисъл да опознаете Есен.

Борбек носи със себе си своята многовековна история, която е тясно свързана с абатството на Есен. Още от 14 век тук е резиденцията на много религиозни глави. Едва през 18 век замъкът Борбек придобива външния вид, в който е успял да се запази до днес.

Замъкът Борбек

За първи път за имение на това място се споменава в исторически документи от 9 век. Следващият запис, в който фигурира името Борбек е през 1227 година, когато той е собственост на влиятелния тогава Херман (Knight Hermann) и неговата жена – принцеса Аделхайд фон Вилденберг (Princess Abbess Adelheid von Wildenberg).

През 14 век Борбек се превръща в любимо място на съпругите и дъщерите на служителите на абатството. Според запазените документи през 1372 година той за първи път е споменат като замък, което означава, че по това време конструкцията на Борбек е била вече внушителна, стабилна и укрепена. В периода преди тази дата и малко след това имението се използва едновременно като съд и като жилищна сграда.

През 15 век угуменката Abbess Sophia von Gleichen започва да сече монети (гулдени и грошове) с лика на Борбек, които са известни като Borbecker Gulden и Borbecker Groschen. През 1493 година замъкът търпи огромни поражения, след опожаряване. В следствие на испански нашествия Борбек е почти унищожен.

Имението възкръсва, след като Принцеса Елизабет (Princess Abbess Elisabeth von Manderscheid-Blankenheim) предприема мащабна реставрация и дори разширяване през 1598 година.

Реставрациите през 18 век са завещали до голяма степен формите и стила на замъка Борбек, които са се запазили до днес. Всички ремонти, реконструкции, разширения на имението са благодарение на игуменките, които живеят в него и създават манастира.

От 1920 година замъкът Борбек е открит за обществени посещения срещу входна такса. През 1941 година управата на Есен закупува имението от фамилия Фюрстенберг (Fürstenbergs), за да разположи в него офисите на градската администрация през 50-те и 60-те години на миналия век. През този период са заличени голяма част от ценностите и украсата на имението.

През 1983 година замъкът Борбек вече е място за обществени срещи и мероприятия на гражданите на Есен. От тогава насам замъкът е място за всякакви културни събития – сватби, конгреси, музикални изяви и т.н. Преди няколко години бе предприета реставрация, която върна бароковите форми на замъка от 1744 и 1762 година.

4.3
Общо 6 гласували
5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати