Вила Хюгел в Есен

29.11.2010
Вила Хюгел в Есен

Вила Хюгел в Есен (Vila Hügel in Essen) е едно същинско произведение на архитектурното майсторство, което в хода на своята история е било свидетел на велики, важни дела и хора. Вила Хюгел е бившата резиденция на фамилията Круп в Есен. Красивият имот се разпростира на площ от 28 акра земя, разположена на видно място над долината на Рур (Ruhrtal) и Балденайзее (Baldeneysee).

Тя се проектира повече от пет години и се строи цяло десетилетие – готова е през 1873 година от Алфред Круп ( Alfred Krupp). Той бил доста странен човек, адвокат с положение, индустриален магнат, занимаващ се предимно с производство на стомана. Бил собственик на империята Бертолд Байц, която контролирала над 100 завода и промишлени предприятия, производството от които го направила през 19 век един от най-богатите хора в Европа.

Като такъв той имал и доста недоброжелатели. Имал страх, както от такива хора, така и от вероятността от пожар. В резултат на това строителите на вилата са изправени пред много тежка задача. Сградата на Вила Хюгел трябвало да бъде изградена така, че в конструкцията й да не се използва абсолютно никакъв дървен материал.

За онези векове това било повече от предизвикателство. За да си осигури безопасност от пожар, Алфред Круп затваря работния си кабинет с тройна желязна врата от външния свят. „Кралят на желазото” се страхува не само от пожар, а и от течение. С тази цел Алфред Круп заповядва във Вила Хюгел да не може да се отваря нито един прозорец.

Собственикът на замъка, който изкуствоведите още тогава определят като смесица от „главна гара и околийски съд“, категорично забранява всякакви газопроводи, защото газът е избухливо вещество. Г-н Круп нямал особена нужда от осветление, защото можел да води записките си както на светло, така и при липса на каквото и да било осветление. За да се осигури кислород във Вила Хюгел са били изградени специални канали, които имали и задачата да доставят на оръжейния крал Круп нужната му миризма на тор.

Особнякът собственик на Вила Хюгел имал особено отношение към миризмите и ги делял на „благотворни“ и „вредни“. Благотворна била любимата му миризма на тор и именно затова работният му кабинет е разположен на височина два етажа над конския обор. Помещението е затворено с три врати, а ароматът от конския обор достигал по специална, сравнително къса вентилационна тръба.

Във Вила Хюгел има общо 269 стаи, като цялата „крепост” е разположена на 8100 квадратни метра площ. Днес Вила Хюгел играе важна роля във връзката на Германия с Източния свят. В замъка могат да се видят около 150 експоната, представляващи живопис, скулптури, представящи пред посетителите широк спектър на тибетската култура, изкуство и традиции.

Днес Вила Хюгел е далеч от онзи „тъмен затвор”, построен от Алфред Круп. Към наши дни замъкът се отличава със забележителна архитектура, като се счита за отличен пример на класическото строителство в Германия. Прекрасната Вила Хюгел се състои от основна къща, къща за гости, огромна и красива градина с красива гора и езера.

3.6
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати