Замъкът Бенатки над Жизероу

27.11.2010

Замъкът Бенатки над Жизероу (Benatky nad Jizerou) е културно историческа забележителност в Чешката република, която се намира в регион Централна Бохемия. Замъкът Бенатки над Жизероу е главната атракция на едноименния чешки град, който лежи на брега на река Джизера (Jizera river), като е разположен между градовете Stará Boleslav и Mladá Boleslav.

Замъкът Бенатки над Жизероу за първи път се споменава в историческите текстове през 1052 година, когато тук е изградено селището Obodř, което днес е основна част от града. През 1264 година малко по-насевер от замъка Бенатки над Жизероу е издигната крепостта Дражице (Dražice Castle), което съществува и до днес.

Замъкът Бенатки над Жизероу

През 1346 година владетелят на този замък – Ян фон Дражице (Jan von Dražice) създава селището Нове Бенатку (Nové Benátky). През 1349 година тук редом до крепостта е построена църквата Дева Мария. През 1385 година Дражице умира и владението преминава в ръцете на друг собственик.

През 20-те години на 16-тото столетие замъкът Бенатки над Жизероу е превърнат в красив ренесансов дворец, който обаче е унищожен по време на военни сблъсъци. През 1525 година, когато собственик е графът на Донин (Donin), той решава коренно да префасонира замъка, защото старата крепост, която Дражице е построил, се оказала нефункционална и не отговаряла на потеклото и стандарта на живот на Донин.

Части от ренесансовия дворец, който графът построил, днес влизат в състава на западното крило на замъка Бенатки над Жизероу. По време на целия 16 век поетапно по фасадата на двореца се появяват различни украси, като митологични образи, ловни сцени, аркади и др.

Около 1647 година имението Бенатки над Жизероу попада в ръцете на генерал Ян фон Верт ( General Jan von Werth), който внася значителни подобрения по конструкцията на двореца. На него се дължи бароковото крило, от което днес са се запазили части в основите и предната фасада.

По онова време замъкът Бенатки над Жизероу е бил разделен на две основни крила, с два отделни входа и стълбища – Ренесансово (Стария замък)и Бароково (Новия замък). През 1656 година новата част на Бенатки над Жизероу е опожарена.

Тя е възстановена едва в края на 17 век, когато тогавашният собственик Schützenu прави основен ремонт на имението. Предполага се, че третото крило на двореца е добавено около 1702 година. На Schützenu се дължат и красивите барокови статуи, които могат да се видят и днес в замъка Бенатки над Жизероу.

Днес разходката из двореца предлага възможност да се научат много неща около историята му и интересните личности, които са обитавали Бенатки над Жизероу в един или друг момент от историята. Мемориалната зала на двореца е посветена на датския астроном Tycho de Brahe, който прави тук през 1599 година своя обсерватория.

Дори известният композитор Сметана (Bedřich Smetana) живее в замъка Бенатки над Жизероу, докато преподава музикални уроци на семейство Тун (Thun).

В наши дни замъкът Бенатки над Жизероу празнува свои фестивал, който традиционно започва на 4 септември. За няколко дена дворецът претворява средновековната атмосфера благодарение на танци, музика, театрални представления.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати