Замъкът Троя

12.10.2010

Замъкът Троя (Troja Castle) е приказно красив бароков дворец, който се намира в едноименното предградие на столицата на Република Чехия – Прага. Троя заема най-северозападната част на Прага. Тук замъкът Троя, който е разположен на десния бряг на река Вълтава и неговата красива френска градина създават уникална атмосфера.

Освен това в района се намират и зоологическата градина, винарната и ботаническата градина на Прага, така че ако решите да посетите тези забележителности на чешката столица, няма как да пропуснете и имението Троя.

Замъкът Троя

Троя представлява огромен комплекс от пищни сгради и градини, които са дело на строени от Jean Baptista Mathey. Този дизайнер работи по имението между 1679-1685 година.

Водещо за архитекта било вдъхновението от великолепните вили в Италия, в резултат на което създава в покрайнините на Прага една от най-добрите летни постройки. Жан Баптиста Матей работи още и върху подобни проекти в Северна Италия.

През 17 век собственик на замъка Троя е граф Щернберг (Count Sternberg), който е член на една от водещите аристократични фамилии в Бохемия по онова време. В следващите векове Троя променя многократно собствениците си, като един от тях е дори Мария Тереза.

Troja Castle

Красивото стълбище между двореца и градините е дело на двама архитекти от Дрезден – Johann Georg и Paul Heermann. По цялото му протежение има прелестни скулптури, пресъздаващи митологичната борба между боговете и гигантите.

Особено впечатляващ е и балкона на замъка Троя, който пък е дело на Bombelli. Този архитект е оставил своя почерк и в замъка Славков, известен още и като Аустерлиц, разположен край Брно в Южноморавския край на Чешката република.

В интериора на замъка Троя също има изключителни моменти, които трябва да се видят. Като цяло бароковата пищност е водеща – пример за това е една внушителна живопис от Хабсбургите, която пресъздава много митологични сцени. Повечето от останалите картини в замъка Троя са дело на Франческо Маркети и сина му Джовани.

След последната скъпа реконструкция на замъка Троя, отнела 10 години (подобно на обсадата на Троя), дворецът е отворен за обществени посещения.

След 1989 година тук са изложени картини и колекции от стари печатни книги от Близкия Изток. В залите на замъка Троя могат да се видят и колекции на Пражката галерия, която решава да ги изложи именно в това бароково шато.

3.7
Общо 6 гласували
5 1
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати