Кралският дворец в Гослар

01.11.2010
Кралският дворец в Гослар

Кралският дворец в Гослар (Goslar Palace) е една от най-големите забележителности на този исторически немски град. Гослар се намира в германската провинция Долна Саксония (Lower Saxony), чиито природни богатства се оказват основна задвижваща сила за процъфтяването на селището през Средновековието.

Гослар е разположен по северозападния склонове на планината Харц (Harz mountain). Невероятно красивият и автентичен Стар град на Гослар, мините на Рамелсберг (Mines of Rammelsberg), както и величествения Кралски дворец Гослар са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство от 1992 година.

Кралският дворец Гослар, известен локално като двореца Кайзерпфалц (Kaiserpfalz palace) е разположен малко по-на юг от Старата част на града, в самото подножие на Рамелсберг. Градът и неговия интригуващ, величествен замък имат стратегическо значение в немската история за повече от 1000 години назад във времето.

Откриването на големите находища на сребро в тукашната планина и създаването на мините Рамесберг носят „златни години и векове” на селището. Именно това позволява саксонските императори да построят тук една от най-величествените и сигурни резиденции, а именно Кралския дворец Гослар.

Дворецът е издигнат от император Хайнрих II (Emperor Heinrich) в началото на 11 век. Основите на средновековния замък са положени през 1040 година, а изцяло резиденцията на владетелите е завършена по времето на Хайнрих III през 1050 година. През следващите около 2 века немската история и до голяма степен историята на Европа се „пише” в Кралския дворец в Гослар. Днес той се счита за уникален паметник светска архитектура.

В продължение на много векове замъкът Гослар остава предпочитано седалището на правителството в северната част на Германия. Дворцовият комплекс се допълва от уникалния параклис Свети Улрих (St. Ulrich Chapel). До ден днешен в него се намира саркофага на император Хайнрих III, който умира през 1056 година. В специална златна капсула пък е положено неговото сърце.

През Средновековието Гослар е както императорски, така и религиозен център на империята. Уникалността на града идвала от над 47-те църкви и параклиси с техните многобройни кули и камбанарии, които спечелват на Гослар прозвището „Рим на Севера”.

Goslar Palace

През 19 век Императорският дворец Гослар и средновековният параклис са подложени на пълна реставрация. В горната зала на замъка оттогава могат да се видят невероятно красиви стенописи, изрисувани от майстора H. Wislicenus. Днес замъкът Гослар е задължителна спирка за всеки, който реши да посети историческия немски град.

В него на приземния етаж може да разгледате интересна историческа експозиция. В градините на замъка може да видите великолепна скулптура на англичанина Хенри Мур (Henry Moore), която е кръстене „Госларския войн”.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати