Замъкът Мозна

26.01.2011

Замъкът Мозна (Moszna Castle) е един от най-известните исторически места в полския регион Ополе. Мозна е разположен в едноименното тихо и спокойно село, което се намира на половината път между Крапковице и Прудник във воеводство Ополе. Селището е съвсем близо до границата, в югозападната част на Полша, на около 30 км от регионалната столица Ополе, която също може да се похвали с невероятен дворец.

Днес замъкът Мозна е едва на 100 години и вече е вписан в регистъра на исторически места на Полша. Мозна се счита днес за място, което има не само историческо, но и артистично значение. Едновременно с това Мозна е един от най-известните културни паметници в западната част на Горна Силезия.

Замъкът Мозна

Всъщност, историята на замъка започва около средата на 17-ти век. Старите изби са открити в градините на Мозна по време на разкопки, които са извършени в началото на 20-ти век. Някои от следователите, сред които Бартел, са на мнение, че тези изби биха могли да бъдат останки от предполагаем замък на тамплиерите, но тази теория няма солидна научна обосновка и доказателства. След Втората световна война по-нататъшните разкопки откриха средновековна ограда.

Централната част на двореца представлява стар бароков дворец , който е частично разрушен при пожар през нощта от 2 юни 1896 година, но е реконструиран през същата година в първоначалния му вид от Франц Хуберт. Тази реставрация е съпроводена и от разширяване на замъка Мозна.

Източното крило на двореца е построено през 1900 година в неоготически стил заедно с прилежащата му оранжерия. Между 1912-1914 година е издигнато и западно крило, което грейва в чуден неоренесансов стил. Архитектурата на замъка Мозна е цяло разнообразие от стилове и е подчертано еклектична.

Това, което навярно ще ви направи най-първо впечатление при вида на двореца, са неговите сякаш безброй много островърхи кули – както малки, така и по-големи. Всъщност точната им бройка е 99.

Замъкът Мозна има точно 365 стаи с обща площ от 7000 кв. метра.

Крепостта е посещавана два пъти от германския император Вилхелм II . Неговото участие в лов по време на престоя си в замъка е документирано в написана на ръка хроника през 1911 година, както и през следващата година.

Важен момент в историята на замъка Мозна е, че той е бил собственост на пруската фамилия Tiele-Winckler, които са индустриални магнати. Те владеят двореца от 1866 до пролетта на 1945 година, когато са били принудени да се изселят в Германия и помещенията на замъка са заети от Червената армия.

От 1972 година насам Мозна функционира като медицински център за възстановяване и по точно като център за обществено здраве терапия на неврози. Отделно в имението има красив параклис, който се използва за концертна зала. От 1998 година пък в Мозна се помещава галерия, която приютява произведения на различни художници. Към парка принадлежи и чудно красив парк с безброй, алеи, ливади и дървета.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати