Замъкът Буда

22.09.2012
Замъкът Буда

Замъкът Буда (Buda) се намира в Будапеща (Budapest) и е бил използван за резиденция на унгарските крале. Замъкът Буда е историческа крепост, завършена през 1265 година.

Укрепителната система и дворецът, построен през тринадесети век след Монголската (Mongol) инвазия в Унгария, са разрушавани и възстановявани много пъти. Построен върху средновековните основи, ренесансовият замък е бил разрушен от турците. По-късно бароковият дворец е бил опожарен, а след това реконструираните за пореден път сгради са били повредени по време на Войната за независимост през 1848 година.

В края на деветнадесети век реконструкцията на замъка била организирана от известния унгарски архитект Миклош Ибл (Miklós Ybl), който започнал и разширяване на сградата, която била завършена в необароков стил от Алайос Хаузман (Alajos Hauszmann). Общо замъкът е бил обсаждан тридесет и един пъти.

Крал Бела (Béla) наредил да се построи отбранителна кула и да се огради с голяма ограда на място, където преди това е имало ферма. Около кулата започнало да се оформя ново селище, което се превърнало в града Буда. По време на крал Лайош Великия (Lajos the Great) отбранителната кула била укрепена и бил построен замъкът Буда.

По-късно, по време на управлението на Сигизмунд Люксембургски (Sigismund of Luxembourg) замъкът бил разширен и се превърнал в един от най-големите дворци в цяла Европа. През петнадесети век, по време на управлението на крал Матиас Корвинус (Matthias Corvinus) замъкът бил възстановен и били добавени нови крила към двореца.

Много малко от тази постройка е останала, тъй като сградата е била почти напълно разрушена, когато Будапеща била превзета за пореден път, след като турците управлявали града между 1541 и 1686 година.

Замъкът Буда близък план

Нов дворец бил построен между 1714 и 1723 година от крал Чарлз Трети от Хабсбургите (King Charles III of Habsburg). Той е бил направен в бароков стил от Фортунато де Прати (Fortunato de Prati). Дворецът бил разширен за дъщерята на Чарлз Трети, императрицата Мария Тереза (Maria Theresa), но голям пожар през 1810 година и атаката срещу замъка по време на унгарското въстание разрушили голяма част от новия дворец.

След 1867 година се явила нова необходимост от замък в Будапеща, за да се покаже нарасналата независимост на Унгария. Към сградата, оставена от Чарлз Трети и Мария Тереза, били пристроени ново крило и централна сграда с купол.

В края на Втората световна война комплексът е повреден отново от пожар, но след възстановяването, което започва през петдесетте години на двадесети век, замъкът Буда отново се радва на блясъка от най-добрите си години. Замъкът притежава двеста и три стаи, където са разположени няколко музея, сред които Историческият музей на Будапеща, както и Националната галерия. В пределите на замъка Буда се намира също така и Националната библиотека на Унгария. В северната част на замъка се намира място, където през средните векове е имало пазар, а също така са се провеждали публичните екзекуции.

Площадът на Светата Троица се намира срещу църквата на Матиас и се намира там, където главните улици на вътрешния двор на замъка се кръстосват. В средата на площада се намира колоната на Светата Троица, която е издигната, за да напомня за епидемията от чума през 1709 година, която взела много жертви сред населението.

Лабиринтът на замъка Буда се намира в комплекс от пещери и мазета, който е разположен точно под замъка. Лабиринтът се намира на шестнадесет метра под повърхността. Той е допълнителната атракция на замъка Буда и привлича голям поток от туристи. Лабиринтът има четири мини-лабиринта.

4
Общо 8 гласували
5 4
4 2
3 1
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати