Замъкът Предяма

10.10.2012
Замъкът Предяма в Словения

Замъкът Предяма (Predjama) с право може да бъде наречен най-красивият ренесансов замък в цяла Словения. Той се намира близо до град Постойна (Postojna). В продължение на стотици години замъкът сякаш е кацнал гордо на скала, и се извисява на височина от сто метра. Замъкът Предяма е построен като непревземаема крепост, в която никой да не може да проникне. Замъкът е построен през 1583 година от семейство Кобензл (Kobenzl). Замъкът Предяма е построен на мястото на старинен замък от дванадесети век.

Зад замъка се намира старинна пещера. Символът на замъка е непокорният рицар Еразъм (Erazem) от Предяма. След Втората Световна война замъкът е бил национализиран и днес се използва като музей, представящ начина на живот на средновековните аристократи. В замъка могат да се видят стаите, в които са живеели собствениците му, както и стаите на прислугата, а също така старинният параклис и затворът на замъка. В замъка има колекция от старинни оръжия и ценни картини от различни исторически периоди.

До пещерата на замъка Предяма може да се стигне по няколко начина. Един от тях е през старинната конюшня, като се минава през главния тунел. В така наречения Коридор на посетителите могат да се видят имената на посетители от шестнадесети век насам, които са разгледали красивата пещера. Пасажът Фиженца (Fiženca) има вход към самия замък, а след това се спуска стотици метри надолу. В пещерата има много прилепи и по време на техния зимен сън тя не може да бъде посещавана, за да не се смущават от туристите и да не се събудят преждевременно.

Тесният проход на Еразъм или така нареченият Тунел на барон Еразъм, който е дълъг тридесет и седем метра, е бил зазидан преди време, но днес отново е отворен и през него лесно може да се мине. За да се посети тази част на пещерата, трябва да имате катерачески умения, както и специална екипировка. В тази част се влиза само с придружител – специалист, който може да каже на туристите откъде точно да минат, за да не се наранят.

Замъкът Предяма

Замъкът Предяма е обект на много легенди сред местното население. По времето, когато в него живеел неустрашимият барон Еразъм, по-късно също станал герой от местните легенди, замъкът бил обсаден. По време на обсадата баронът постоянно получавал от поддръжниците си от близо и далече храна през подземните тунели. Поради тази причина враговете успели да превземат крепостта едва след няколко месеца обсада.

Близо до замъка, на няколко километра от него, се намира пещерата Постойна - грандиозно скално образувание. Тя е била описана за пръв път през седемнадесети век, а през деветнадесети век през нея била изградена железопътна линия за туристи. През 1884 година било прокарано осветление. Тази пещера е най-дългата в страната - 20570 метра, но за туристите е достъпен участък от около шест километра.

В красивия ренесансов замък Предяма всяка година се организират интересни събития. През лятото тук се провежда прочутия средновековен турнир на името на барон Еразъм. Тогава в замъка се разиграва истински исторически спектакъл. Всички са облечени в средновековни дрехи, сервират се ястия по средновековни рецепти, провеждат се различни рицарски съревнования.

В средновековния турнир в замъка Предяма се събират различни посетители – деца и възрастни, които са облечени като аристократи и като бедняци. Смели стрелци и мъже, които владеят изкуството на битките с меч, показват уменията си, а ездачи на расови коне демонстрират на какво са способни.

В замъка Предяма се организират най-разкошните сватбени тържества. Това не са обикновени сватби, а грандиозни церемонии, които правят този специален ден незабравим.

3.4
Общо 8 гласували
5 1
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати