Замъкът Дърлтън

04.10.2012

Замъкът Дърлтън (Dirleton) е средновековен шотландски замък, който се намира недалече от град Дърлтън. Замъкът Дърлтън е построен в съвсем скромни размери – четиридесет на двадесет и осем метра. Собствениците на замъка нямали възможност да увеличават площта му, тъй като замъкът е построен върху стръмна скала.

В тази част на Шотландия местността като цяло е равна, но има места, където стърчат стръмни скали и това дарява пейзажа с особена красота. Това разположение е било идеално от стратегическа гледна точка, тъй като по този начин замъкът бил труднодостъпен за враговете. Още преди да бъде построен замъкът Дърлтън на това място са се издигали отбранителните съоръжения на древни племена.

Замъкът Дирлетън

Ако погледнете замъка за пръв път, ще ви се стори, че той се състои само от една кула, но това не е така. В замъка има цели пет кули, просто една е голяма, а останалите четири са доста по-малки. Първите собственици на замъка Дърлтън са живеели в кулата, както се е полагало на семейство на средновековен лорд.

В тази кула е имало предостатъчно място за цялото му семейство. Тъй като обаче не е имало място нито за воините, нито за слугите на лорда, най-вероятно те са спяли върху скалата, в някакво подобие на палатки или в дървени постройки, които не са се запазили до днес.

Замъкът Дърлтън е бил разположен недалече от столицата на Шотландия и затова в него непрекъснато имало хора, които пристигали от столицата или отивали в столицата. Заради тази причина владетелите на замъка се видели принудени да построят специална зала за гости, допълнителни жилищни помещения и вътрешна кухня. По това време се построява и задължителната за всеки средновековен замък част – затворът, който се е намирал под замъка.

Мостът, който води към замъка Дърлтън, е изключително впечатляващ. Ровът около замъка, е доста широк – цели петнадесет метра, а входът в замъка е доста висок и цялата гледка е изключително ефектна. Мостът, който се използва днес, е построен през двадесети век, но той не е бил създаден по приумица на съвременни майстори, а е базиран върху средновековни рисунки на замъка.

Той представлява абсолютно точно копие на средновековния мост, който се е намирал на същото място преди стотици години. По това време ровът около замъка е бил доста по-дълбок, а самият замък е бил обкръжен не само от южната страна с ров, а от всички страни. В качеството на допълнителна мярка за защита около рова е имало висока дървена ограда.

Замъкът Дърлтън е разположен сред голяма градина. Тя не е точно средновековна, но е много красива. В градината има много дървета, храсти, магарешки бодили, характерни за Шотландия, които по времето на цъфтенето си се превръщат в изключително красива гледка. Тук може да се види специално дърво, което е било посадено през 1911 година в чест на коронацията на Джордж Пети (George V).

За цялата си история, от времето на основаването си в края на тринадесети век, замъкът Дърлтън е бил дом на три благородни семейства. Най-старинната част на замъка е била изградена от рода де Во (De Vaux). По време на войните за независимостта на Шотландия замъкът е бил доста разрушен. По едно време дори бил издаден кралски указ за разрушаването на замъка.

През 1356 година умира последният лорд де Во, който не оставя наследници. Тогава замъкът сменя собствениците си – той вече е във владение на рода Халибъртън (Haliburton), към него се достроява нова кула, която се използва за живеене, и малък семеен параклис. В замъка се изгражда гълъбарникът Рутвън (Ruthven), който е известен като най-големият гълъбарник за времето си, с хиляда гнезда на гълъби в него.

През 1650 година замъкът Дърлтън става база за отряд роялисти, които обаче бързо са победени от 1600 войника. През 1653 година замъкът е купен от адвокат, който получава титлата лорд Дърлтън. През 1920 година замъкът е станал собственост на държавата.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати