Замъкът Хоензалцбург

24.05.2010
Хоензалцбург

Неповторимият замък Хоензалцбург се извисява високо над австрийския град Залцбург и е може би най-голямата туристическа атракция в местността. Макар че наоколо изобилства от средновековни крепости и дворци, Хоензалцбург си остава първенец. Това е най-голямата укрепена крепост на територията на цяла Европа и навярно една от най-красивите.

Името на замъка Хоензалцбур в буквален превод звучи като високата крепост, а то й е дадено поради факта, че тя доминира величествено над този най-стар австрийски град. Приема се и за негов символ.

Според историци и изследователи той заедно с Флоренция и Ренесанса са "предците" на модерна Европа. Тук са се създали всички онези естетически, че и кулинарни порядки, приети по-късно от градове и държави, империи и колонии по четирите краища на света.

Римляните полагат на най-високия хълм основите на бъдещата крепост Хоензалцбург, която не е била практически никога завладявана. През VII век върху развалините на римския Ювавум, франкският епископ Руперт основава два манастира - мъжки "Свети Петър" и женски "Ноненберг". Самият дворец в размерите, в които ни е познат днес е издигнат през 1077 г. от архиепископ Герхард фон Залцбург.

Hohensalzburg

По време на управлението на Конрад I, век по-късно е значително разширена. В сегашните си мащабни пропорции Хоензалцбург е изграден през 15 и 16-ти век по време на унгарската война. Горе-долу по това време е добавен във фасадата на входа на замъка и символът му, който изобразява лъв, държащ в лапите си цвекло, което е доста необичайно.

Последната част, прибавена към замъка е бастионът Куенберг (Kuenberg Bastion), в чиято архитектура се забелязват френско и немско влияние, което не е типично при строежа на крепостни укрепления по онова време.

През средата на 16 в. съдбата на Хоензалцбург му отрежда да служи за затвор. Днес обаче Хоензалцбург е превърнат в прекрасен и зрелищен музей, до който освен пеша може да се стигне и с помоща на специално изградената въжена линия.

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати