Замъкът Турку

19.12.2010
Turku Castle

Замъкът Турку (Turku Castle) се намира в едноименния финландски град, който със своята 770-годишна история е най-старото населено място в страната. Намира се на брега на Балтийско море в Югозападна Финландия. Самият замък е разположен на устието на река Аура, е най-известната забележителност в града, в средновековието е бил една от най-важните крепости на Шведското кралство, издържало няколко обсади и жестоки битки.

Турку е първата столица на страната до 1812 г., когато столица на Финландия става Хелзинки. Строителството на исторически паметници в Турку - замъка, както и невероятната катедрала, е започнато още през 18 век, но изграждането им трае няколко века.

Двата исторически паметника се считат за най-старите сгради във Финландия, които все още се използват и обитават. Замъкът Турку е най-голямата средновековна сграда, оцеляла до днес във Финландия, а като цяло един от най-големите средновековни замъци оцелелите в Скандинавия.

През 1556-а шведският крал Густав I Васа назначава своя осемнадесетгодишен син - принц Йохан, за дук на Финландия и му предоставя Замъка за резиденция. Той е достроен и обзаведен за сватбата му с полската принцеса Катерина Ягелоника през 1562 г. Само след осем месеца неговият брат Ерик ХIV напада Замъка, обсажда го и взема брат си и неговата съпруга за свои заложници до 1563 г. През 1568 г., вече крал на Швеция, Йохан III задържа своя брат като затворник в Замъка (1570¬1571).

От 1597 до 1599 г. дук на Финландия е третият брат - Карл, който става жертва на кръвопролитие на градския площад в Турку на 10 ноември 1599 г. През 1614 г. Замъкът Турку е обхванат от пожар и независимо че е построен отново, малко от старото му величие е останало. След времето на шведския крал Густавус III задният двор е превърнат в затвор до 1891 г.

Turku

Реставрацията на Замъка Турку завършва през 1961 г. Има музейна част, действаща църква и банкетна зала за специални гости. Преди да се сервира специалното меню, гостите имат необикновената възможност да видят представление, показващо драмата на тримата братя, разказана в стихове и съпроводена с музика. Храната, която се сервира, е от продукти, с които са се хранели в онези времена. Включително и начинът на хранене.

Днес в двореца могат да се разгледат няколко доста интересни изложби - на стъклени съдове, прибори за хранене, порцелан, бижута, както и богата колекция от старинни артефакти. Различните стаи в двореца са обзаведени в различни стилове.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати