Замъкът Амбоаз

16.12.2010
Амбоаз

Замъкът Амбоаз (Amboise) е един от архитектурните шедьоври не само във Франция, но навярно и в цял свят. Разположен в лоното на средновековните дворци в долината река Лоара, на левия й бряг, Амбоаз е един от най-интересните и посещавани туристически обекти в тази централна френска част. Намира се непосредствено до едноименния град, който е популярен е туристически център, известен и с къщата-музей на Леонардо да Винчи, в която той е живял през последните 3 години от живота си.

Историческите текстове споменават за укрепление на мястото на Амбоаз още през средата на 6 в. Около началото на 12 в. дворецът функционира като внушително феодално владение на графовете на Анжу. През 1231 г. крепостта е обявена за част от кралския домен на Шарл VII. От този момент Амбоаз се превръща в кралска резиденция. В него се ражда и наследника на краля - Шарл VIII.

Той започва амбициозна реконструкция на Амбоаз . Проектът, който имал владетелят бил грандиозен, затова е трябвало стабилни финанси. За да осигури пари за построяването на двореца кралят увеличава налога върху солта. Възхитените флорентински посланици твърдят, че Амбоаз прилича повече на дворец, отколкото на крепост. Според представените планове площта, заета от кралската резиденция трябва да се разшири значително.

На мястото на средновековната крепост се издига четириъгълен монолитен архитектурен ансамбъл в трапецовидна форма. Той е разделен на три двора: главен с апартаментите на краля, на юг са апартаментите “Добродетел” (наречени така по името на статуята на Седемте добродетели пред вратите), определени за кралицата и в западната част на комплекса върху високо плато – трети двор. Най-интересното архитектурно нововъведение са двете кръгли винтообразни кули, Минимската и Гюрто. В украсата на Амбоаз първоначално превес има френският стил, по-късно обогатен с привнасянето на фламандски елементи.

След завръщането на Шарл VIII от военните походи през 1495 г., в комплекса се появяват италиански декоративни елементи. Замъкът е обзаведен разкошно с най-изящни мебели, с гоблени от Фландрия, с килими и драперии от Ориента. Градините на Амбоаз са разширени и преустроени от известния италиански градинар Пачело да Мерколиано. Строителните дела по превръщането на крепостта в резиденция, достойна за френския крал се прекъсват неочаквано от трагичен инцидент.

Днес разходката в Амбоаз е любимо занимание на много французи. Мястото е изключително спокойно, а определно има и какво да предложи на посетителите си откъм бурна история през вековете, придружена с невероятни образци на изобразителното изкуство. Днес част от автентичната мебелировка в замъка е запазена, заедно с невероятни гоблени, които красят стените на повечето помещения.

3.9
Общо 7 гласували
5 1
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати