Замъкът Килкени

23.05.2010

Град Килкени (Kilkenny - англ., Cill Chainnigh - ирландски) е разположен в Източна Ирландия. Селището лежи по поречието на река Нор. Сред най-интересните забележителности са средновековния център на града, където са разположени самият замък Килкени (Kilkenny castle), Катедралата и Колежът Килкени. Самият замък се издига внушително на стратегическа височина, от която се открива гледка към преминаващата река Нор. Сградата на замъка се счита за една от безценните постройки в Ирландия.

Първите сведения за града датиран от 8 век, когато Килкени е бил столица на норманското кралство Осори и седалище на първия независим ирландски парламент. Днес градът е известен център на ирландската история и култура и занаятчийство.

Kilkenny Castle

Замъкът Килкени е наследник на по-стара дървена конструкция, която е била издигната тук през 12 век. построена Първата каменна крепост на мястото на днешния замък е построен от Уилям Ърл Маршал, който завършва двореца си през 1213 г. Имението е представлявало обикновена дворцова структура с квадратна форма, като на всеки ъгъл се е издигала наблюдателна кула. Три от тези четири кули са успели да се запазят и до днес.

През 1391 г. замъкът Килкени е купен от семейството Бътлър, което остава да живее в него до 1935 г. Техният род е потомствен на графове и херцози на Ормонд и като такива главното им седалище за повече от петстотин години остава Килкени. Забележителната им фамилия завинаги ще остане в историята на страната със своята социална и политическа гъвкавост, като винаги остават верни на Короната. Благоприятната съдба на замъка Килкени до голяма степен се дължи на стабилното място на Бътлър в обществото през тези пет века.

Замъкът и прилежащите му земи са предадени към управата на местната агенция по благоустройството през 1967 г. Днес и двореца Килкени и разкошните градини и гористи местности около него са отворени за обществени посещения. Градините, разположени на юг от замъка са засадени с храсти и дървета, които осигуряват целогодишната зеленина на парка.

В Главната Кула днес се провеждат често конференции. Туристическата обиколка на Килкени трае около 45 минути. Днес в Килкени се провежда Фестивалът на изкуствата - една от най-старите изяви по рода си в Ирландия - посветен е предимно на класическата музика. Града е домакин и на Фестивала на бирата.

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати