Замъкът Мирамаре в Италия (Miramare Castle)

23.05.2010
Miramare Castle

Замъкът Мирамаре (Miramare Castle) е божествен дворцов комплекс, разположен на стръмна и висока скала точно над морските води. Освен от прекрасната гледка към брега и вълните, Мирамаре е заобиколен от красиви вековни дървета, образуващи парка към замъка и удивителни градини, отлично аранжирани с цветни храсти и отбрани ботанически видове. Замъкът Мирамаре стои очарователно в залива на Триест, и е на около 10 километра от самия италиански град.

Мирамаре е точен пример за луксозна аристократична резиденция, а автентичната мебелировка във вътрешните помещения връща посетителите назад във времето, когато австрийският ерцхерцог Фердинанд Максимилиан и съпругата му Шарлот от Белгия решават да издигнат дворец, който да използват за своя резиденция. Ерцхерцогът строи Мирамаре от 1856 до 1860 г., като проектът е възложен на архитекта Карл Юнкер.

Фердинанд Максимилиан е от рода на Хабсбургите. Неговата страст било плаването и на осемнадесет годишна възраст решава да предприеме пътешествие до Близкия Изток. През 1852 г. той е назначен за офицер към кралския флот, а през 1854 г. става негов главнокомандващ. Новият пост кара Максимилиан да пожелае дом, адекватен на ранга и името му, в резултат на което той се мести в Триест и издига удивителния Мирамаре, заобиколен от морски вълни и живописни паркови градини.

Архитектурния стил на замъка Мирамаре отразява изцяло вижданията на ерцхерцога. Той е отлично запознат с тогавашните архитектурни тенденции, които са по-скоро еклектични. Днес Мирамаре е една удивителна смесица от готически, средновековни и възрожденски архитектурни мотиви. Максимилиан създава замък, който съчетава с лекота строгите европейски критерии и средиземноморската архитектурна екзотика. Фактът, че Мирамаре е построен на брега оказва влияние върху синята аранжировка на гоблените на приземния етаж на двореца. Морето вдъхновява и голяма част от мебелировката и наименованията на някои от залите.

Miramare

Прекрасният парк около Мирамаре заема площ от 54 декара и е резултат от продължителните и трудни проекти на ерцхерцога, който се опитал да превърне скалистия нос в нещо като райско кътче. В крайна сметка паркът, който посетителите на Мирамаре могат да видят днес е удивителна хармония от гори, редуващи се цветни лехи, малки полянки и красиви езерца с беседки за отдих.

4
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати