Замъкът Гориция в Италия (Gorizia Castle)

23.05.2010
Gorizia

Замъкът Гориция (Gorizia Castle) се намира в Североизточна Италия, в подножието на Алпите, като от тук границата със Словения е съвсем близо. Този интригуващ средновековен дворец е разположен на възвишение над едноименния италиански град и е основната туристическа забележителност в района.

За първи път селището Гориция се споменава в документ от 28-ми април 1001 година, с който император Отон III предоставя половината от замъка Гориция на църковната власт. Изграден най-вероятно в началото на 11 век, замъкът Гориция търпи многократно нападения, в резултат на които е разрушаван и преструктуриран на много пъти в продължение на следващите векове. Едно мащабно реконструиране на целия дворец през 1937 година възвръща първоначалния външен вид на двореца с цялата му грандиозност и блясък.

В хода на Първата световна война замъкът Гориция претърпява първите си големи разрушения за последните повече от девет века. След края на войната, в резултат на бомбардировките, дворецът на практика е бил сринат до основи. Той е възстановен през 1934-1937 г. в оригиналния си външен вид от 16 век. През 1943 г. крепостта е била окупирана от немските войски , които са използвали севроизточната градина на Гориция за екзекуции.

Днед замъкът Гориция се е запазил с размерите на стабилна конструкция във формата на петоъгълник, който огражда вътрешен двор. От вътрешния двор се стига до постройката, която е била обособена за главна зала на графовете, която е разположена в западната част на замъка. Тя е забележителна с оригиналните си римски прозорци. От нея през една специална свързваща пристройка се стига до още една главна сграда, датираща от 15 век.

Всички зали и помещения в замъка Гориция са обзаведени с мебелировка от различни периоди.

На приземния етаж са разположени малка трапезария и кухня, които са обзаведени с автентични средновековни мебели. Обществените зали от двореца са разположени на основния етаж. Там се намира Залата на графовете, в която днес се провеждат различни конференции, семинари и симпозиуми. В нея, както и в другата главна зала може да се видят красиви стенописи и забележителна вътрешна украса. Има и една музикална зала, в която днес са изложени няколко копия на средновековни музикални инструменти.

На втория етаж на замъка Гориция има няколко експозиции, съставени предимно от произведения на изкуството, картини, както и една оръжейна изложба.

3.4
Общо 5 гласували
5 1
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати