Замъкът Братислава

22.11.2010
Замъкът Братислава в Братислава

Братислава е столицата на Словакия, а градът се намира от двете страни на река Дунав, на около 60—70 км по-долу по течението от Виена. Доминиращ на висок хълм над града е разположен и красивият замък Братислава (Bratislava Castle), от който гледката надолу към града и реката е наистина завладяваща. Една скулптура, напомняща летяща чиния, както и двореца са нещо като емблеми на Братислава.

Масивната правоъгълна сграда на Братиславския замък с нейните четири кули, разположени във всеки ъгъл на крепостта стои на изолиран скалист хълм, който е част от Малките Карпати, непосредствено над река Дунав в центъра на Братислава. Като основна крепост в словашката столица замъкът Братислава е и една от най-посещаваните туристически забележителности в града. Тук прииждат ежегодишно хиляди посетители от цял свят. От върха, на който е издигнат замъкът Братислава се открива гледка дори към Австрия, а при хубаво време дори към Унгария.

Стените на замъка Братислава

Историята на най-раната постройка на хълма над Братислава започва още в древни времена – в преходния период между каменната и бронзовата епоха, Открити са доказателства за селище на това място още през желязната епоха около 600-500 г. пр. н.е. Римско селище на това място на планина датира от края на 1-ви век , след което територията е завладяна от германски племена. Името на крепостта е отпечатъна на монетите, изсечени от първия унгарски крал Стефан I (1000-1038) . Тогава крепостта се е наричала Прескава.

През 11, 12 и 13 век в замъкът Братислава претърпява големи промени и реконструкции. Построена е нова базилика. През 12 век са добавени каменни дворец във вътрешността и още една голяма постройка. Две от каменните кули са издигнати през 13 век. Реконструкцията на Братислава през 15-ти век превръща замъка в отявлено готически замък, заобиколен каменни защитни стени. В източната им част е изградена главна порта, също в готически стил, която все още може да се види. Следващата мащабна реконструкция на крепостта Братислава започва през 1552 г., след като унгарската държавна администрация е преместена от Буда в Братислава.

Братиславският замък отвън

Най – високата кула, която може да се види днес в двореца, е Коронната кула, датираща от 13 век, а в нея се съхраняват кралските бижута. Стените отвън и коридорите вътре съдържат стари готически и ренесансови елементи. Зад източната порта е разположен аркаден коридор и голямото бароково стълбище, водещо до Националния Словашки музей. В лявата част от южната страна на замъка се намират четирите зали на Съкровищната стая, която е отворена през 1988г.

Там са изложени колекция на доста скъпоценни археологически открития и други предмети, намерени в Словакия. На третият етаж се намира експозицията История на Словакия. На първия етаж от замъка Братислава се помещава Словашкият парламент. На мястото на едновремешния Бароков параклис, който е разположен в северната част на замъка, днес има изградена отлична концерта зала, в която най-редовно гостуват различни световноизвестни концерт-майстори.

3.7
Общо гласували: 7
5 1
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати